Çka është supremacizmi i bardhë, shkaku i së cilës vrau myslimanët terroristi australian?

Ngjarja e së premtes ku një austrialian vrau 50 anëtarë të komunitetit mysliman në Christchurch të Zelandës së Re. Ai u quajt supremacist i bardhë, ashtu siç ishte quajtur edhe Donald J.Trump, president i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.


Por, çka është supremacia e bardhë?

Supremacia e Bardhë apo supremacizmi i bardhë është besimi racist se njerëzi t e bardhë janë superiorë ndaj njerëzve të racave tjera dhe prandaj duhet t’i dominojnë ata. Supremacia e Bardhë, shkruan Periskopi, ka rrënjë te racizmi shkencor, dhe shpesh përmban argumente pseudoshkencore.

Supremacia e bardhë ishte dominante në Shtetet e Barhkuara të Amerikës para dhe pas Luftës Civile Amerikane, dhe vazhdoi të mbetej i rëndësishëm edhe në periudhën e ndërtimit të mëvonshëm të vendit. Nga supremacisti i bardhë në këtë vend më së shumti e pësuan zezakët dhe hispanikët shkaku i skllavërisë së detyrueshme që vazhdoi me shekuj.

Në Gjermani e kemi pasur të promovuar nga nazistët që çuan në kampe të përqendrimit dhe dhomat e gazit gjatë shekullit 20. Ata e shihnin racën ariane si superiore ndaj racave tjera, posaqërisht ndaj hebrejëve, sllavëve dhe ciganëve.

Teoricieni racist i Partisë Naziste, Alfred Rosenberg, promovoi teorinë Nordike, që i shihte nordikët si racë superiore madje edhe ndaj të tjerëve, përfshirë arianët e tjerë.