Gazetarët afganë rrahen brutalisht nga talebanët veç pse raportuan për protestën e grave

Fotografi Nematullah Naqdi dhe reporteri Taqi Daryabi zbuluan të enjten lëndimet e tyre të tmerrshme, përfshirë goditje të rënda dhe mavijosje në shpinë dhe këmbë si rezultat i rrahjes nga luftëtarët talebanë për mbulimin e një proteste të grave në Kabul.


Ata thanë se u rrahën me shkopinj, kabllo elektrike dhe kamxhik pasi u ndaluan për disa orë nga luftëtarët talebanë një ditë më parë.

“Njëri prej talebanëve më vuri këmbën në kokë, më ktheu fytyrën kundër betonit. Ata më goditën me kokë … Mendova se do të më vrisnin, “tha Naqdi për Agence France-Presse.

Kur ai pyeti pse po rriheshin, Naqdi tha se atij iu tha: “Ju jeni me fat që nuk iu prenë kokën.”

Daryabi shtoi: “Ne kishim aq shumë dhimbje sa nuk mund të lëviznim.”

Dyshja u arrestuan nga talebanët për disa orë para se të liroheshin me shumë plagë.

Gazetarët e Etilaat Roz, po mbulonin protestën të mërkurën jashtë një stacioni policie në Kabul që bëri thirrje për t’i dhënë fund dhunimeve të grave dhe vajzave nga talebanët.

Naqdi tha se një luftëtar taleban menjëherë u përpoq të kapte kamerën e tij kur filloi të merrte fotografi të protestës.

Fotografi tha se talebanët po mblidhnin këdo që filmonte ose fotografonte demonstratën.

Përvoja e rëndë nuk është fatkeqësisht hera e parë që gazetarët janë rrahur nga talebanët që kur u kthyen në pushtet.

Naqdi dhe Daryabi thonë se ata u dërguan në një stacion policie aty pranë ku u shpalosën rrahjet dhe u liruan pas disa orësh.

Dhjetëra reporterë afganë thuhet se janë rrahur ose janë arrestuar javët e fundit – pavarësisht pretendimeve të talebanëve se ata do të respektojnë liritë e shtypit nën regjimin e ri.