Kishte gjithçka, por jo bukurinë: Ndaloi publikimin e fotografive të saj për shkak të hundës së madhe

Deri  në fund të viteve 70 dhe gjatë viteve 80, Elena Ceauşescu ishte një nga dy gratë më të fuqishme në botë.


Ajo nuk ishte vetëm grua e fuqishme, por edhe e llastuar. Burri i saj ishte Nicolae Ceauşescu, atë kohë president i Rumanisë. Ai dhe gruaja e tij në vendin e tyre gëzonin popullaritet të ngjashëm me atë që gëzonte Mao Ce Dun në Kinë, Stalini në BRSS dhe Hitleri në Gjermaninë naziste.

Ndërsa pozicioni i Ceauşescu u forcua, oreksi i tij për pasuri materiale u forcua. Prandaj, një pjesë të madhe të bruto produktit të  Rumanisë e shpenzoi për ndërtimin e një pallati të madh që edhe sot llogaritet midis më të mëdhenjve në botë. Ai krijoi një shërbim shumë të fuqishëm të sigurisë. Diktatori e bëri këtë për të siguruar dhe zgjeruar sundimin e tij, jo vetëm për të mbrojtur vendin nga armiku i jashtëm. Ata që e  kundërshtuan atë, gruan e tij, familjen apo miqtë e tyre – do të zhdukeshin brenda natës.

Presidenti egoist përkrahej nga Elena, të cilën e quanin “nëna e kombit”. Ajo ishte jo shumë inteligjente, por dinake dhe hakmarrëse, dhe jashtëzakonisht e pakënaqur, sepse nuk kishte ndonjë bukuri. Ajo ka lindur në një familje fshatare dhe kurrë nuk ka mbaruar shkollën e mesme. Ashtu si shumë njerëz të tjerë të varfër në fillim të shekullit të 20-të, iu  kthye në komunizmit që i ofronte klasës punëtore të varfër një ide se si të qeverisin me botën.

Çifti u takuan në vitin 1939  dhe u martuan në vitin 1947, kur komunizmi nën patronazhin e Bashkimit Sovjetik filloi të përhapet në Evropën Lindore. Njëzet vjet më vonë, Nicolae Ceausescu erdhi në krye të Partisë Komuniste Rumune dhe në vitin 1965 u bë udhëheqës i e partisë. Dy vjet më vonë ai u zgjodh president i Republikës.

Në fillim Ceauşescu ishte relativisht popullor në krahasim me udhëheqësit e tjerë komunistë. Rumunët e perceptonin si një person i cili është i gatshëm për të kundërshtuar kërkesat e pakushtëzuara që vinin nga Bashkimi Sovjetik për të përmirësuar standardin e jetesës së popullsisë. Megjithatë, me kalimin e kohës, ai u bë gjithnjë e më i etur për pasuri dhe luks. 

Pasi që Elena udhëtonte në botë, ajo ishte gjithnjë e më shumë xheloze për atë që kishin të tjerët. Në Kinë, ajo ishte xheloze për fuqinë e gruas së Mao Zedong, e cila  u burgos përfundimisht nga kundërshtarët e Maos. Në Filipine, magjepsej nga  Imeldi Marcos u me  jetën e mrekullueshme që gëzonte derisa e dëboi burrin e saj. Me kalimin e viteve Elena u bë aq paranojake, saqë nuk lejoi që fotografitë e saj të publikoheshin në mënyrë që të mos shihej hunda e saj. Para publikimit, ajo kërkoi që secila prej fotografive të saj të përpunohej, transmeton Reporteri.net.

Kur komunistët erdhën në pushtet, Elena ishte sekretare e Ministrisë së Punëve të Jashtme, megjithëse jo shumë e aftë në atë pozitë. Megjithatë, që nga viti 1972, kur ishte e sigurt se bashkëshorti i saj do të bëhej president për një periudhë më të gjatë kohore, ajo shpejt përparoi në detyrë. Në vitin 1980, u bë zëvendëskryeministre – përkatësisht njeriu i dytë në qeveri. Ajo njihet si një person jashtëzakonisht hakmarrës që kur sfidohej e shfaqte anën e saj të keqe. 

Shumëkush e krahasonte familjen Ceausescu me një organizatë mafioze. Në fund të mbretërimit, ajo u bë doktore e shquar e kimisë dhe autore e shumë punimeve shkencore. Por, megjithatë thuhet se shkencëtarët e vërtetë e bënin tërë punën për të.

Megjithëse nuk ishte sekret publik, Elena kurrë nuk bëri punime shkencore në emër të saj, por askush nuk guxonte ta mohonte, sepse ajo ishte gruaja e një njeriut më të fuqishëm në vend. Ajo ishte gjithashtu kreu i shumë departamenteve të ndryshme qeveritare lidhur me shkencën, kështu që në komb mori pseudonimin ‘Codoi’, sipas formulës së së dioksidit të karbonit./Reporteri.net