Ky vend nuk pret që të ketë valë të dytë të coronavirusit

Danimarka nuk pret të goditet nga një valë e dytë e koronavirusit.


Shefi i epidemiologjisë së Danimarkës ka thënë se vendi ka “shumë pak të ngjarë” të goditet me një valë të dytë e COVID-19, pasi qeveria parashtroi plane për rritjen e testimit dhe gjurmimin e kontaktit, raporton Reuters, transmeton lajmi.net.

Danimarka, e cila ka pasur 533 vdekje të lidhura me koronavirusin, ishte e para në Evropë që qetësoi bllokimin e saj pothuajse një muaj më parë. Shkalla e infeksionit dhe numri i vdekjeve ka vazhduar të bjerë.

“Asnjë vend nuk ka parë ende një valë të dytë të vërtetë. Disa vende kanë parë përhapjen të rritet lart dhe poshtë”, tha epidemiologu shtetëror Kare Molbak në një konferencë lajmesh.

“Por me njohuritë që kemi sot, e shoh shumë të pamundur që të shohim valën e dytë”, tha ai.

Frika se një valë e dytë e infeksioneve mund të pengonte rihapjen e ekonomisë globale u nxitën të hënën pasi Gjermania, relativisht e suksesshme në ngadalësimin e shpërthimit, njoftoi se infeksionet ishin përshpejtuar përsëri pas hapave të parë në provë për të lehtësuar bllokimin e saj.

Danimarka këtë javë filloi një fazë të dytë të relaksimit të bllokimit të saj, i cili do të përfshijë rihapjen e restoranteve dhe qendrave tregtare.

Pavarësisht rihapjes, e ashtuquajtura shkalla e riprodhimit, e cila tregon numrin mesatar të infeksioneve që shkakton një person me virus, ra në 0.7 në javën e parë të majit nga 0.9.