Pegasus: Dyshimet se programi i NSO mund të jetë përdorur si aparat përgjimi për kundërshtarët politikë nxit zemërim në botë

Zbulimet në lidhje me përdorimin e mjeteve të spiunimit të shitura në qeveri të vendeve të ndryshme të botë nga NSO Group ndezën shqetësime për abuzime nga NSO, derisa Pegasus dhe Amazon konfirmuan se tashmë kanë ndërprerë disa nga lidhjet e saj me kompaninë izraelite të mbikëqyrjes.


NSO pretendon se mjetet e saj të mbikëqyrjes u shiten klientëve të verifikuar me kujdes të qeverisë, të cilët lejohen t’i përdorin ato vetëm për hetime të ligjshme për krimin dhe terrorizmin.

Çmimi i aksioneve të Apple ra në mes të shqetësimeve për privatësinë dhe sigurinë e aparateve të saj, transmeton Gazeta Online “Reporteri.net”.

Sidoqoftë, projekti Pegasus me një konsorcium mediash duke përfshirë The Guardian, zbuloi se:

Të paktën 50 njerëz të afërt me presidentin e Meksikës, Andres Manuel López Obrador – të tillë si gruaja e tij, fëmijët, ndihmësit dhe mjeku  u përfshinë në listën e të shënjestruarve të mundshëm në kohën kur ai ishte opozitar.

Rahul Gandhi, rivali më i njohur politik i kryeministrit indian, Narendra Modi, u zgjodh dy herë si një objektiv i mundshëm në të dhënat që kanë rrjedhë nga numri i telefonit.

Carine Kanimba, vajza amerikane e Paul Rusesabagina, aktivisti i burgosur ruandas i cili frymëzoi filmin Hotel Rwanda, ka qenë viktimë e sulmeve të shumta duke përdorur të dhënat nga telefoni i saj.

Edward Snowden tha se kishte frikë se Pegasus ishte potencialisht aq i fuqishëm saqë “spyware”, sikur ai të duhej të ndalohej nga shitja ndërkombëtare.

“Nëse ata gjejnë një mënyrë për të hakuar një iPhone, ata kanë gjetur një mënyrë për t’i hakuar të gjithë ata”, tha Snowden, duke argumentuar se spiunët duhet të trajtohen në një mënyrë të ngjashme me armët bërthamore, ku tregtia në teknologji është shumë e kufizuar.

Çmimi i aksioneve të Apple ra 2.4% në kohën e drekës mes shqetësimeve që softueri Pegasus i NSO mund të infiltrojë dhe të marrë versionet e fundit të iPhone pa një klik të vetëm nga pronari i tyre.

Softueri “spyware”, i cili gjithashtu mund të infektojë pajisjet Android, mund të nxjerrë dhe monitorojë fshehurazi përmbajtjen e një pajisjeje, duke ndezur potencialisht mikrofonin e saj për qëllime mbikëqyrjeje.

Apple ndërkohë, thotë se iPhone janë “pajisja mobile më e sigurt dhe më e sigurt në treg”.

Amazon tha se kishte ndaluar ofrimin e shërbimeve të rrjetit për NSO sapo kishte mësuar për abuzime të mundshme të teknologjisë së saj, duke konfirmuar se “veproi shpejt për të mbyllur infrastrukturën dhe llogaritë përkatëse”.

Ndërkohë, zbulimet rreth spiunazhit të mundshëm politik nxitën një reagim në shumë vende, përcjell në shqip Reporteri.net.

Ish presidenti meksikan, Felipe Calderon tha se ai ishte subjekt i “një shkelje të pajustifikueshme” të të drejtave të njeriut kur mësoi se ai mund të ishte zgjedhur si shënjestër e mundshme.

Ndërkohë, muajin e kaluar, NSO lëshoi ​​një raport në të cilin pretendonte se kishte respektuar të drejtat e njeriut dhe publikoi fragmente nga kontratat me klientët duke theksuar që programi kompjuterik është për hetime penale dhe të sigurisë kombëtare.

Sidoqoftë, një sërë numrash në listë që u përkasin njerëzve që me sa duket nuk kanë asnjë lidhje me kriminalitetin tregon që disa klientë të NSO po shkelin kontratat e tyre me kompaninë, duke spiunuar aktivistët pro-demokracisë dhe gazetarët që hetojnë korrupsionin, si dhe kundërshtarët politikë dhe qeverinë kritikët. /Reporteri.net