Terroristët talebanë nën presion financiar, Perëndimi bllokon fondet

Ndërsa talebanët përpiqen të pohojnë sundimin e tyre në Afganistan, SHBA dhe institucionet e tjera perëndimore kanë vepruar shpejt për të bllokuar qasjen e tyre në fondet kombëtare.


Ata mund ta bëjnë këtë pasi Afganistani është një nga vendet më të varfra në botë dhe shumë i varur nga ndihma e huaj e cila përbën 43% të PBB -së së saj.

Reklamë

“Afganistani është jashtëzakonisht i varur nga ndihma e huaj. Ndihma e huaj është rreth 10 herë ose edhe më shumë nga sa kanë mundur ta marrin talebanët nga financat e veta,” tha Vanda Felbab-Broën, specialiste e Afganistanit në Institucionin Brookings për agjencinë e lajmeve AFP.

Uashingtoni tashmë ka lëvizur për të bllokuar qasjen e talebanëve në rezervat valutore të vendit- shumica e të cilave mbahen në bankat amerikane ose evropiane.

Dhe të mërkurën, Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se po pezullonte ndihmën për Afganistanin, duke përmendur pasigurinë mbi njohjen ndërkombëtare të sundimit taleban.

Donatorë të tjerë të mëdhenj kanë treguar gjithashtu se mund të ndërpresin pagesat. Analistët thonë se një shtrëngim financiar është ndikimi kryesor për fuqitë perëndimore në të ardhmen.