Këto janë 17 shtetet më të pasura në botë

Dëshironi të dini se cili është shteti më i pasur në botë? Këtu është një listë e 17 vendeve më të pasura në botë për vitin 2020, të renditura sipas PBB-së (Produkti i Brendshëm Bruto) për frymë.


Pasuria mund të matet në mënyra të ndryshme dhe jo gjithmonë duhet të përfshijë sa para ka një vend. Mund të jetë gjithashtu mirëqenie, shëndet ose lumturi.

Metoda e përdorur për të renditur vendin më të pasur në botë bazohet në produktin e brendshëm bruto ( në barazinë e fuqisë blerëse – PPP ) standardi për frymë.

Kjo është vlera e të gjitha mallrave dhe shërbimeve përfundimtare të prodhuara brenda një vendi në një vit të caktuar, pjesëtuar me numrin e përgjithshëm të popullsisë për të njëjtin vit.

17. Gjermania

Gjermania është një fuqi e madhe kur bëhet fjalë për ekonominë globale dhe ata kanë një fuqi masive blerëse. Disa kompani lider në botë janë nga Gjermania, si Volkswagen, BMW, Siemens dhe Adidas, e shumë të tjera.

PBB për frymë : 55.31 mijë dollarë

16. Danimarka

Danimarka mund të jetë një nga vendet më të vogla në Evropë, por është një vend i pasur, i njohur për renditjen e lartë në të gjitha renditjet ndërkombëtare, si për shembull vendet më të lumtura në botë .

Danezi mesatar ka një standard jetese të rehatshëm dhe ekonomia zakonisht dominohet nga sektori i shërbimeve, i cili përbën 80% të të gjitha vendeve të punës. PBB-ja totale për Danimarkën në vitin 2019 u rendit në 347.176 miliardë dollarë.

PBB për frymë : 55.67 mijë

15. Suedia

Suedia është një tjetër vend skandinav që renditet si një nga vendet më të pasura në botë. Ndërsa Krona Suedeze (SEK) ka rënë vitet e fundit, ekonomia është ende e fortë.

Suedia është një vend shumë i varur nga eksporti, ku druri, hidrocentralet dhe minerali i hekurit janë disa nga eksportet kryesore. Vendi ka një ekonomi tregu të hapur konkurrues dhe të liberalizuar dhe PBB-ja nominale për vitin 2019 përfundoi në 528.929 miliardë dollarë.

PBB për frymë : 55.99 mijë dollarë

14. Arabia Saudite

Familja mbretërore e Arabisë Saudite është një nga familjet më të pasura në botë, por nuk mungojnë sheikët e tjerë të pasur të naftës dhe biznesmenët në vend.

Të ardhurat më të mëdha vijnë nga nafta dhe Arabia Saudite ka një PBB për frymë në 56.91 mijë. Këtu ndodhet edhe Meka, vendi më i shenjtë brenda Islamit .

PBB për frymë : 56.91 mijë dollarë

13. Islanda

Vitet e fundit ka pasur një bum turistik në Islandë dhe duket se nuk ka fund në interesin e vizitorëve ndërkombëtarë. Islanda u godit rëndë nga kriza financiare në vitin 2008, por falë eksportit të peshkut dhe aluminit si dhe fluksit të turizmit u siguruan që vendi të rikuperohej shpejt.

PBB për frymë : 56.97 mijë dollarë

12. Holanda

Holandezët kanë qenë të suksesshëm në tregti që nga vitet 1600, ku ata lundruan nëpër botë. Në ditët e sotme, ato kanë një prodhim ushqimor mjaft efektiv që bën të mundur eksportimin e ushqimit të tepërt.

Shumë perime që shiten në Evropë vijnë nga Holanda. Ata gjithashtu kanë një rafinim të suksesshëm të naftës, industri kimike dhe prodhim makinerie.

PBB për frymë : 60.3 mijë dollarë

11. San Marino

San Marino është kryesisht i famshëm për sektorin e tij bankar, dhe banorët padyshim po bëjnë një jetë të pasur. Edhe turizmi po kontribuon në ekonomi. San Marino është një nga vendet më të vogla në botë , i rrethuar tërësisht nga Italia.

PBB për frymë : 62.91 mijë dollarë

10. SHBA

Një fuqi e madhe botërore për një kohë të gjatë që ka ndihmuar në formimin e botës në atë që është sot. SHBA është vendi më i pasur në botë nëse merret parasysh GDP-ja nominale, por kur matet PBB-ja për frymë, Shtetet e Bashkuara renditen vetëm në vendin e 10-të ndër vendet më të pasura në botë.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë boshllëqe të mëdha në të ardhura dhe ka dallime të mëdha në pagat minimale dhe atyre që janë të pasur. Kriza financiare goditi rëndë edhe ekonominë amerikane, por ato kanë arritur të rikuperohen mjaft mirë dhe dollari amerikan është po aq i fortë sa kurrë.

PBB për frymë : 67.43 mijë dollarë

9. Zvicër

Zvicra është një tjetër vend që është bërë i famshëm për të qenë një qendër financiare. Dhe janë shërbimet bankare dhe financiare ato që kontribuojnë në një pjesë të madhe të ekonomisë së pasur të vendit.

Zvicra ka gjithashtu një industri të rëndësishme prodhuese dhe turizëm. Shumica e zviceranëve do të konsideroheshin si të pasur në shumicën e të gjitha vendeve anembanë botës.

Për shembull, pastrues ose shërbëtore e rregullt mund të bëjë më shumë se 3000 dollarë në muaj.

PBB për frymë : 67.56 mijë dollarë

8. Kuvajti

Kuvajti ka sasi të mëdha nafte që është edhe ajo që përbën pjesën më të madhe të eksporteve të vendit. Megjithatë, ata duhet të importojnë ujë dhe ushqim pasi nuk mund të prodhojnë ushqim të mjaftueshëm për popullsinë e saj.

Por ky nuk është vërtet problem pasi shumica e njerëzve në Kuvajt janë të pasur dhe fitojnë shumë para nga nafta.

PBB për frymë : 67.89 mijë dollarë

7. Emiratet e Bashkuara Arabe

Fakti që Emiratet e Bashkuara Arabe janë një nga vendet më të pasura në botë mund të mos jetë aspak befasuese, duke marrë parasysh ndërtesat e shumta mbresëlënëse që mund të gjenden në Emiratet. Për shembull, Burj Khalifa , ndërtesa më e lartë në botë dhe i vetmi hotel me 7 yje, Burj al-Arab.

Nafta është resursi kryesor që i ka bërë Emiratet e pasura, dhe vitet e fundit ata kanë krijuar gjithashtu një qendër financiare që ka tërhequr shumë njerëz të pasur nga e gjithë bota.

PBB për frymë : 70.44 mijë dollarë

6. Norvegjia

Norvegjezët u pasuruan nga vaji dhe peshku. Si shembull, ata prezantuan salmonin për popullin japonez dhe sushin e tyre. Ata gjetën sasi të mëdha nafte në vitet ’60 dhe kanë një fond kapitali me vlerë 1092 miliardë dollarë.

Pothuajse çdo norvegjez është i pasur në një mënyrë ose në një tjetër, dhe kjo ka çuar madje në faktin se ata importojnë punëtorë nga vendet fqinje, si Suedia për punë me kualifikim më të ulët.

PBB për frymë : 79.64 mijë dollarë

5. Brunei

Ky sulltanat i vogël i vogël është bërë i pasur falë burimeve të tij të mëdha të naftës dhe gazit natyror. Brunei nuk ka as taksa, as TVSH.

PBB për frymë : 85.01 mijë dollarë

4. Irlanda

A e dini se Google dhe Facebook kanë zyrën e tyre evropiane në Irlandë? Shumë kompani tërhiqen të kenë Irlandën si bazë të tyre për shkak të avantazheve tatimore.

Kjo i ka dhënë një rritje të madhe ekonomisë irlandeze, dhe ata tani renditen si vendi i katërt më i pasur në botë!

PBB për frymë : 86.99 mijë dollarë

3. Singapor

Një nga qendrat më të mira financiare në botë që janë bërë eksperte në importimin e produkteve dhe shërbimeve për t’u rishitur. Shumë shtetas të Singaporit janë rritur me dëshirën për t’u bërë të pasur, dhe me mentalitetin e duhur, fuqinë dhe kushtet e duhura, mund të ndodhë shumë.

Filmi Crazy Rich Asian zhvillohet në Singapor dhe jep disa njohuri për shoqërinë e pasur dhe njerëzit më të pasur në vend.

PBB për frymë : 105.69 mijë dollarë

2. Luksemburgu

Një tjetër vend i vogël që është bërë i pasur falë shërbimeve bankare dhe financiare. Luksemburgu ka gjithashtu një industri të fortë çeliku, gome dhe kimikatesh. Disa nga selitë kryesore të BE-së mund të gjenden në Luksemburg.

PBB për frymë : 112.04 mijë dollarë

1. Katar

Katari është vendi më i pasur në botë sipas PBB-së për frymë. Pasuria vjen kryesisht nga nafta dhe gazi natyror. Katari gjithashtu përpiqet të qëndrojë në ballë kur bëhet fjalë për inovacionin teknik dhe për ta bërë veten të pavarur nga lëndët djegëse fosile në të ardhmen.

Ky është edhe vendi ku një nga linjat ajrore më të mira në botë ka bazën e saj kryesore – Qatar Airways. PBB-ja nominale në vitin 2019 përfundoi në 191.849 miliardë dollarë.

PBB për frymë : 138.91 mijë dollarë

 

Shënim: Hong Kongu, Tajvani dhe Makao do të renditeshin të gjithë si disa nga vendet më të pasura në botë, nëse do të ishin vende të pavarura, gjithashtu Monako dhe Lihtenshtajni ndoshta do të renditeshin mirë në këtë listë, por ata nuk janë anëtarë të FMN-së. , dhe kështu nuk përfshihen.

Më shumë për shtetin më të pasur në botë

Shtetet e Bashkuara janë de fakto vendi më i pasur në botë nëse e konsideroni ekonominë në tërësi, por nëse e matni atë me PBB për frymë, atëherë Katari është vendi më i pasur në botë.

PBB-ja për frymë është më mirë për të përshkruar të gjithë pamjen e pasurisë në një vend. Shkurt, Shtetet e Bashkuara kanë sasinë më të madhe të parave, edhe pse kanë edhe një borxh masiv shtetëror.

Kina është ekonomia e dytë më e madhe për sa i përket sasisë totale të parave në botë dhe pritet të paraprijë SHBA-në në të ardhmen dhe kështu të bëhet vendi më i pasur në botë.

Megjithatë, arsyeja pse as Shtetet e Bashkuara dhe as Kina nuk renditen në krye në këtë listë të vendeve më të pasura në botë është se ka kaq shumë njerëz të varfër që jetojnë brenda kufijve të tyre, gjë që ul ndjeshëm GDP-në e tyre për frymë.

 

Ekonomitë më të mëdha në botë

Pra, tani që ju e dini se cilat janë vendet më të pasura në botë, të renditura sipas PBB-së për frymë, sigurisht që do të jetë interesante të dini edhe për ekonomitë më të mëdha në botë.

Kjo listë rendit vendet sipas sasisë së parave që kanë renditur sipas PBB-së së tyre totale (Produkti i Brendshëm Bruto).

SHBA

Kinë

Japonia

Gjermania

Mbretëria e Bashkuar

Indi

Franca

Brazili

Italia

Kanadaja