Reporteri.net në rrjetet sociale

Lifestyle

Gërhitni shumë, ja nga cila sëmundje rrezikoheni

Publikuar

më:

Gërhitësit e mëdhenj mund të preken nga demantia, një sëmundje për çrregullimin e gjumit e cila ndal furnizimin me oksigjen në tru, thonë shkencëtarët.


Apnea e gjumit është një çrregullim që ndalon furnizimin me oksigjen të trupit por sidomos të trurit,

Hulumtuesit thonë se kjo gjendje mund të vrasë qelizat e trurit dhe kështu rrit rrezikut të prekemi nga dementia.

Ekspertët australian janë duke e studiuar që një kohë se nga vjen rreziku i kësaj sëmundje, e duket se ajo vjen pikërisht nga gërhitja e zhurmshme.

Ata kanë zbuluar se ata që gërhasin shumë mund të preken 3 herë më shumë nga kjo sëmundje se ata që nuk gërhasin.

Profesoresha Elizabeth Coulso, nga Instituti për Tru në Queensland në Universitetin e Queensland thotë se “trajtimi i apneas se gjumit mund të reduktoi prekjen nga dementia”.

“Njerëzit që preken nga apnea e gjumi janë dy apo tri herë me në rrezik që të preken apo të zhvillojnë sëmundjen e Alzahmerit. Kjo ndodh për shkak se hipnosia – shkakton pengim në frymëmarrje dhe redukton nivelin e oksigjenit në gjak – që shkakton vdekjen e qelizave nervore”, thotë profesoresha.

 

Reporteri.net ne FB

Të gjitha materialet në këtë portal janë të mbrojtura me të drejta autoriale të Reporteri.net. © Copyright: 2017 Reporteri.net | Adresa: Sheshi "Nëna Terezë" – Kompleksi Avalla, Prishtinë. Email: [email protected]; [email protected]