Flamuri kombëtar shqiptar, në mesin e 5 flamujve më të vjetër në botë

Për shumicën e vendeve, data e miratuar e flamurit të tyre është e qartë, por ka vende për të cilat është ende e diskutueshme. Data e saktë ose viti i miratimit të flamurit të secilit vend është i panjohur, por nga kërkimet e bëra këto janë pesë flamujt më të vjetër në botë, e në mesin e tyre ndodhet edhe flamuri ynë kombëtar.


  1. Flamuri i Skocisë (832)

Flamuri i Skocisë besohet se është krijuar në vitin 832 pas Krishtit, gjatë një beteje lufte në epokat e errëta të këtij vendi. Ai njihet si flamuri më i vjetër i Evropës. Dizajni i tij është i guximshëm dhe unik me një fushë të thjeshtë blu dhe kripore të bardhë.

Sipas traditës, ajo përfaqëson Shën Andreun, i cili supozohet se është kryqëzuar në një kryq të asaj forme, transmeton Reporteri.net.

2. Flamuri i Austrisë (1230)

Flamuri i Austrisë kombinon tre shirita të barabartë horizontalë të kuq, të bardhë dhe të kuq. Historikisht, dizajni bazohet në stemën e dinastisë Babenberg, dhe në fillim flamuri ishte portokalli-bardhë-blu, por më vonë vijat portokalli dhe blu u bënë të kuqe.

Sipas legjendës, flamuri u shpik nga Duka Leopoldi V i Austrisë si pasojë e luftimeve të tij gjatë rrethimit të Akres (1189-1191). Pas një beteje të ashpër, mbulesa e tij e bardhë u zhyt plotësisht në gjak. Kur hoqi rripin e tij, lecka poshtë tij ishte jashtëzakonisht e bardhë, duke zbuluar kombinimin e ngjyrave të kuq dhe të bardhë.

Megjithëse Flamuri Austriak u krijua në vitin 1105, ai nuk u miratua zyrtarisht deri në vitin 1230.

3. Flamuri i Letonisë (1280)

Një nga flamujt më të vjetër në botë, flamuri i Letonisë është përmendur për herë të parë në një kronikë mesjetare të quajtur “Kronika Rhymed e Livonias” në 1280. Kronika përmend një flamur të kuq me një shirit të bardhë që përdorej nga fiset letoneze.

4. Flamuri i Danimarkës (1307 ose më parë)

I njohur  si “Dannebrog” ose “rroba daneze”, në Danimarkë, modeli aktual i flamurit u miratua zyrtarisht në vitin 1307 ose më herët. Flamuri i Danimarkës mban gjithashtu Rekordin Botëror të Guinness për flamurin kombëtar më të vjetër të përdorur vazhdimisht.Sipas legjendës, flamuri erdhi gjatë një beteje në vitin 1219 kundër estonezëve.

5. Flamuri i Shqipërisë (1443)

Flamuri i Shqipërisë përbëhet nga një sfond i kuq me një shqiponjë të zezë dykrenore në qendër të saj. Për herë të parë ai u prezantua e më 28 Nëntor 1443, kur Skënderbeu, heroi kombëtar i Shqipërisë, ngriti flamurin e tij mbi fortesën e Krujës në kundërshtim me turqit që sunduan vendin. Dizajni unik me dy koka u huazua nga Perandoria Bizantine.

Simboli i shqiponjës së dyfishtë u ripërdor nga nacionalistët shqiptarë gjatë shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, si simbol i fushatës për pavarësinë e vendit të tyre nga Perandoria Osmane. Më 28 nëntor 1912 u shpall Pavarësia dhe flamuri u miratua zyrtarisht. /Reporteri.net