Netflix po shënon rënie të dukshme të klientëve – kompanitë rivale po ia zbehin shkëlqimin

Rritja e abonentëve në Netflix u ngadalësua në mënyrë dramatike në tremujorin e dytë – konkurrenca u rrit dhe kompania konsideroi mënyra të reja për të rritur biznesin e saj.


Gjigandi i transmetimit në Los Gatos, Kaliforni, arriti të ketë vetëm 1.5 milion anëtarë që paguajnë globalisht në tremujorin e dytë, ndonëse çmimi është 85 për qind më i lirë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar, kur raportoi 10.1 milionë shtesa të abonentëve, shkruan Los Angeles Times.

Kompania gjithashtu shtoi 61 për qind më pak abonentë sesa bëri në tremujorin e parë, kur humbi parashikimet me 3.98 milionë llogari të reja. Në ShBA dhe Kanada, Netflix humbi rreth 430,000 anëtarësime të paguara në tremujorin e dytë.

Megjithëse në rënie të konsiderueshme, rezultatet ishin më të mira sesa kishin parashikuar 1.15 milion abonentë të analistëve të ‘Wall Street’, sipas FactSet.

Kufizimet pandemike i shtynë miliona njerëz të regjistroheshin për abonime në Netflix për të parë rrugën e tyre përmes krizës së shëndetit publik, duke rezultuar në numra rekord për kompaninë.
Por me opsionet e argëtimit personalisht të hapura edhe një herë, analistët presin që njerëzit do të kalojnë më pak kohë me Netflix sesa në fillimet e pandemisë.

Kufizimet gjithashtu vonuan prodhimin e filmave dhe shfaqjeve televizive që zakonisht ushqejnë rritjen e Netflix.

Ndërkohë, konkurrenca në të ashtuquajturat ‘klikime’ është nxehur me rritjen e platformave të distribuimit, duke përfshirë Disney + dhe WarnerMedia’s HBO Max, të cilat po përpiqen të tërheqin përdoruesit dhe talentët e krijimit të filmave.

Netflix minimizoi efektin e rivaliteteve, duke cituar hulumtimin e Nielsen duke thënë se transmetimi përfaqëson vetëm 27 për qind të kohës së ekranit të telvizionit në ShBA, duke i dhënë kompanisë shumë hapësirë për tu rritur.

Sidoqoftë, analistët thanë se konkursi i ka bërë një presion Netflixit ndërsa përpiqet të mbrojë pozicionin e saj si kompania më e madhe e transmetimit të filmave, tani me më shumë se 209 milionë anëtarë që e paguajnë atë.

“Konkurrenca në ShBA duket se më në fund ka arritur në një formë kuptimplote duke pasur parasysh sfondin e kaq shumë aplikacioneve të reja dhe bashkimin e ‘Discovery’ dhe ‘Warner Media’, pasi Netflix ka humbur abonentë në rajonin e ShBA-së dhe Kanadasë për herë të parë në shumë lagje”, ka thënë Joe McCormack, analist i vjetër në firmën kërkimore për investime Third Bridge në New York.