Befason një studim i ri: Pse duhet të inatosemi gjysmë ore në ditë?

Sa herë në ditë ju ndodh që të inatoseni? Inatoseni me fëmijët, me kolegët, me partnerin, me nënën apo me persona të tjerë. Nëse edhe ju inatoseni shpesh, vjen një lajm i mirë, pasi një gjë e tillë i bën mirë shëndetit, nëse nuk teprohet.


Gjysmë ore në ditë, është limiti për tu inatosur për të përfituar, thotë një studim i Universitetit Autonom të Meksikës (UNAM).

Bazuar në këtë studim, inatosja dhe shfryrja e mërzisë për gjysmë ore në ditë, shkarkon stresin, përmirëson shëndetin e zemrës dhe atë të rrugëve të frymëmarrjes.

Kjo pasi duket se zemërata shkakton një impuls neurokimik, i cili është në gjendje që të stimulojë valët cerebrale. Kjo do të thotë se sa herë që ne inatosemi, shtohet frekuenca kardiake dhe ajo e frymëmarrjes, duke i përmirësuar të dyja.

Inati shkakton prodhimin e dopaminës dhe noradrenalinës, dy hormone shumë të shëndetshme për organizmin tonë.

E para stimulon trurin që të punojë më mirë dhe noradrenalina rrit frekuencën kardiake dhe opresionin e gjakut, shkruan noa.al. Por këshillohet që inati të mos zgjasë më shumë se kaq, pasi në të kundërt prodhon kortizolin, i cili njihet si hormoni i stresit që shkakton shtim peshe.