Përfitimet surprizuese të të qenit introvert (tip i tërhequr)

Ka shumë ide të gabuara në lidhje me introvertët – se ata janë asocialë, jo miqësorë, të ndrojtur ose të vetmuar. Por në shumë raste, të qenurit introvert në të vërtetë mund të jetë një pasuri.


Sipas Dr.Jennifer Kahnweiler, introvertët janë njerëz që e marrin energjinë e tyre duke kaluar kohën vetëm. Ajo thotë se ata janë sikur një bateri që mbushet, dhe pastaj dalin jashtë dhe lidhen me njerëz vërtetë të mirë dhe interesant, shkruan reporteri.net.

Një studim i vitit 2008 zbuloi se introvertët kërkojnë një kohë më të gjatë për të përpunuar informacionin sesa ekstrovertët. Kahnweiler thotë se kjo është e vërtetë sepse ata përpunojnë më me mend sesa bëjnë ekstrovertët – ata marrin kohë shtesë për të kuptuar idetë përpara se të kalojnë te ato të rejat.

Ndërsa të gjithë ne jemi shpesh të përmbytur me mesazhe për të cilat duhet të flasim dhe të qëndrojmë në mënyrë që të jemi të suksesshëm, introvertët në të vërtetë mund të arrijnë edhe më shumë nëse ata kapin pikat e forta të tyre natyrale. Amplifikoni pikat tuaja të forta dhe krijoni sukses në kushtet tuaja.

Ata janë dëgjues të mirë

Introvertët natyrisht janë të aftë kur bëhet fjalë për të dëgjuar në mënyrë aktive, sipas Buelow, e cilia e identifikon veten si një introvert. “Ne priremi të jemi miku ose kolegu me të cilin mund të telefononi kur jeni të mërzitur ose keni një lajm të mirë për të ndarë,” thotë ajo.

Njerëzit ekstrovertë janë më të prirur të hidhen në bisedë para se të përpunojnë plotësisht ato që ka thënë personi tjetër. Jo sepse ata janë egoistë ose nuk u interesojnë, por sepse ata përpunojnë informacionin në mënyrë interaktive, thotë Dr. Laurie Helgoe, autore e Power Introvert.

Në të kundërt, introverti përpunon informacionin brenda vetes, thotë Helgoe. Kjo aftësi i lejon ata të dëgjojnë, kuptojnë dhe japin një pasqyrë të konsideruar me kujdes kur përgjigjen.

Ata mendojnë para se të flasin

Meqenëse introvertët zakonisht ndjehen më pak të qetë se të tjerët, ata zgjedhin fjalët e tyre me mençuri, sipas Buelow. “Ne flasim vetëm kur kemi diçka për të thënë, kështu që ekziston një shans më i lartë që të kemi një ndikim me fjalët tona,” thotë ajo. Shkathtësia e zgjedhjes së fjalëve tuaja me mençuri është po aq e dobishme.

Ata janë vëzhgues

Përveç aftësive të tyre të larta të dëgjimit, introvertët posedojnë atë që Buelow e konsideron një “superfuqi”: aftësitë e tyre të vëzhgimit. “Ne vërejmë gjëra që të tjerët mund të mos i vënë re sepse flasin dhe përpunojnë me zë të lartë,” thotë ajo. Edhe pse mund të duket sikur ata thjesht janë ulur të qetë gjatë një takimi, introvertët në të vërtetë po zhyten në informacionin që po prezantohet dhe po mendojnë në mënyrë kritike.

Introverti tipik përdor natyrën e tij / saj vëzhguese për të lexuar dhomën. Ka më shumë të ngjarë të vërejnë gjuhën e trupit dhe shprehjet e fytyrës së njerëzve, gjë që i bën ata më të mirë në komunikimin ndërnjerëzor, sipas Kahnweiler.

Introvertët janë veçanërisht të aftë për të vërejtur cilësitë introverte tek të tjerët, thotë Kahnweiler. Ata mund të tregojnë kur një person po mendon, përpunon dhe vëzhgon, dhe pastaj u jep hapësirë ta bëjnë këtë, gjë që i bën njerëzit të ndjehen shumë më të qetë, sipas Kahnweiler. “Ata lejojnë kohën që të lidhen me të vërtetë me njerëzit,” thotë ajo.

Ata bëjnë miq cilësor

Meqenëse introvertët mund të ndiejnë që energjia e tyre të konsumohet duke qenë rreth njerëzve të tjerë – në krahasim me ekstrovertët, të cilët fitojnë energji nga të qenurit me të tjerët – introvertët zgjedhin miqtë e tyre me mençuri. Ata më mirë do të kishin disa miqësi të ngushta, të besuara për të investuar kohën dhe energjinë e tyre, në krahasim me një rrjet të madh të të njohurve. Kjo cilësi bën që introvertët të jenë miq besnikë, të vëmendshëm dhe të përkushtuar, thotë Buelow.

Ata bëjnë partnerë romantikë e të dashur

Introvertët dëshirojnë hapësirë personale për të reflektuar dhe mbushur karburantet, dhe ata mund të kuptojnë kur partnerët e tyre gjithashtu kanë nevojë për hapësirë. “Për shkak se kemi këtë nevojë për intimitetin tonë, këtë ia japim edhe të tjerëve,” thotë Buelow.
Dhe të njëjtat cilësi që i bëjnë dëgjuesit të mirë, introvertët gjithashtu janë partnerë të shkëlqyeshëm, sipas Kahnweiler. Në fund të një dite të gjatë, ata janë aty për të dëgjuar dhe mbështetur partnerin e tyre pa u ndier të detyruar të flasin vetë.
Introvertët gjithashtu pëlqejnë të njihen me dikë para se të ndajnë detaje intime me një partner të ardhshëm, dhe kjo mund t’i bëjë ata të shfaqen më tërheqës në fazat e hershme të marrëdhënie.

Ata janë rrjetë të zhytur në mendime

Të jesh në një grup të madh ku qëllimi është të takosh, të flasim dhe të krijosh një përshtypje të mirë të parë mund të jetë mbizotëruese për shumë njerëz – veçanërisht për introvertët. Por Buelow thotë se ata mund të përdorin pikat e tyre natyrale për të krijuar lidhje domethënëse. Ekstrovertët mund t’i afrohen ngjarjeve të rrjetit me qëllimin për të biseduar me sa më shumë njerëz të jetë e mundur, por shpesh, ato biseda të shpejta nuk lënë ndikime të qëndrueshme, thotë Buelow.

Ata janë udhëheqës të ndjeshëm 

Helgoe thotë se introvertët mund të bëjnë udhëheqësit më të mirë – kur ata kanalizojnë pikat e tyre të forta natyrale. Për fillestarët, ata nuk e ndiejnë nevojën të hyjnë në qendër të vëmendjes dhe të marrin të gjitha kreditë për sukseset në grup; përkundrazi, ata ka të ngjarë të nxjerrin në pah pikat e forta të ekipeve të tyre. /reporteri.net