Mësoni çfarë ndodh nëse merr një dozë vaksine Pfizer dhe një tjetër AstraZeneca

Një studim britanik synoi të dinte se çfarë do të ndodhte në rast se do të përziheshin doza të ndryshme të vaksinave anti-COVID të prodhuara në perëndim AstraZeneca dhe Pfizer.


Në konkluzionin e studimit u vërejt se “martesa” mes dy vaksinave rrit mundësinë që të ketë efekte anësore dhe pasoja afatgjata nga marrja e vaksinave. Këto pasoja si debolesa, dhimbjet e kokës, temperatura, dhimbja e muskuj e të tjera si këto, ndonëse mund të jenë më të shpeshta ose më të theksuara se kur merren dy doza të së njëjtës vaksinë, statistikisht rreziku vazhdon të mbetet i ulët dhe nuk duhet të ketë shqetësime nga njerëzit që për shkak të rrethanave të ndryshme detyrohen të marrin dy doza nga kompani të ndryshme.

Studimi britanik u krye me 830 vullnetarë mbi moshën 50 vjeç në Universitetin e Oksfordit dhe rezultatet u publikuan në revistën shkencore “The Lancet”.