×
Intervista / Intervistë

Ben-Meir: Asociacioni duhet të themelohet, ndryshe nuk ka gjasa për përparim drejt BE-së

Autor:Fortuna Shkodra Haliti
11 Maj 2024 | 10:00
Profesori amerikan, njëherësh ekspert i çështjeve të Ballkanit Perëndimor, Alon Ben-Meir.

Profesori amerikan, njëherësh ekspert i çështjeve të Ballkanit Perëndimor, Alon Ben-Meir në një intervistë për Gazetën Online Reporteri.net ka folur rreth pengesave dhe përpjekjeve të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës dhe kushtin që tashmë shtetet perëndimore ia kanë vënë asaj, Asociacionin.

Njohësi i kësaj çështjeje, Ben-Meir, thotë se kjo kërkesë nuk duhet parë si befasi pasi kujton se pikërisht për të është rënë dakord 11 vjet më parë.

Ai thotë se “nuk ka gjasa që të arrihet ndonjë përparim ndërmjet Kosovës dhe BE-së në procesin e anëtarësimit, përveç nëse Asociacioni zbatohet”.

Profesori amerikan i ka bërë thirrje kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, që të kërkojë nga BE-ja garanci që Asociacioni të krijohet në përputhje me Kushtetutën e Kosovës dhe se krijimi i Asociacionit nuk do të çonte në shkëputje territoriale.

Shtoi gjithashtu se sheh një frustrim të shtuar te ndërkombëtarët prej kur ka ardhur Kurti në pushtet, dhe kjo, sipas Ben-Meir, sepse ata e ndjejnë fuqishëm se çështjen e Asociacionit po e bllokon ai dhe se vetëm Kosova mund ta zgjidhë.

“Besoj se mund të bëhet (Asociacioni), dhe sigurisht që duhet bërë sepse është një hap shumë i rëndësishëm që mund të çojë në progres në procesin e integrimit të Kosovës në BE”, tha profesori amerikan Ben-Meir.

Lexojeni të plotë intervistën me profesorin amerikan, njëherësh ekspert i çështjeve të Ballkanit Perëndimor, Alon Ben-Meir.

Reporteri: Për t’i mbështetur përpjekjet e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, shtetet perëndimore i kanë vendosur asaj një kusht, pra ndërmarrjen e hapave konkretë për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe. Si e komentoni këtë?

Ben-Meir: Edhe pse Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës votoi disa javë më parë me shumicë dërrmuese në mbështetje të anëtarësimit të Kosovës, kushti që Kosova të bëjë një lëvizje konkrete drejt krijimit të Asociacionit të Komunave Serbe nuk duhet të jetë befasi. Kjo kërkesë u ra dakord për herë të parë 11 vjet më parë, dhe u vonua vazhdimisht për arsye të ndryshme, duke përfshirë faktin se Serbia nuk ishte e gatshme të përgjigjej në mënyrë konkrete. Për të bërë ndonjë përparim në procesin e pajtimit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, një lëvizje e tillë, e cila është diskutuar herë pas here, duhet të ndodhë. Mund të kuptohet pse kryeministri Kurti vazhdon të kundërshtojë një lëvizje të tillë, veçanërisht për shkak të shqetësimit të tij se kjo mund të çojë në dhënien e një pjese të Kosovës, Serbisë, por në të vërtetë nuk ka arsye për të mbështetur shqetësimet e tij nëse formohet Asociacioni në përputhje me Kushtetutën e Kosovës.

Reporteri: Kushtin për Asociacionin e ka hedhur poshtë kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, me arsyetimin se nuk ka të bëjë me pranimin e vendit në Këshillin e Evropës. Si e komentoni qëndrimin e tij?

Ben-Meir: Kushti që Kosova të pajtohet me Asociacionin e Komunave Serbe nuk mund të lidhet drejtpërdrejt me anëtarësimin në Këshillin e Evropës; megjithatë, siç e thashë edhe më herët, pasi që kjo çështje ka mbetur pezull për 11 vjet, nuk ka gjasa që të arrihet ndonjë përparim ndërmjet Kosovës dhe BE-së në procesin e anëtarësimit përveç nëse Asociacioni zbatohet.

Reporteri: Ndërsa flasim për Asociacionin, si mendoni se duhet të veprojë Kosova në këtë rast, sidomos pas presionit ndërkombëtar?

Ben-Meir: Unë besoj, siç e kam thënë shumë herë në të kaluarën, se nëse Kosova dëshiron të anëtarësohet përfundimisht në BE, duhet të bëhet përparim ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, sado i vogël. Kryeministri Kurti duhet t’u përmbahet kërkesave të BE-së për këtë çështje të veçantë. Që ai të jetë i sigurt se krijimi i Asociacionit të Komunave Serbe nuk do të çojë në shkëputjen e këtyre komunave, ai mund të kërkojë nga BE-ja që të garantojë që përderisa Asociacioni është në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, Kurti është brenda të drejtave të tij për të siguruar që këto komuna të mbeten pjesë integrale e territorit sovran të Kosovës.

Reporteri: Dhe si i shihni raportet e SHBA-së dhe BE-së në raport me Kosovën, në përgjithësi?

Ben-Meir: Në përgjithësi, BE-ja dhe SHBA-ja kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të përkushtuara për pavarësinë dhe sigurinë kombëtare të Kosovës. Duke thënë se, që kur Kurti erdhi në pushtet, ata janë më të frustruar me të për shkak të mungesës së progresit në lidhje me Serbinë, dhe në një farë mënyre e fajësojnë atë. Ata ndjejnë fuqishëm se kjo çështje e veçantë (Asociacioni i Komunave Serbe) është blloku kryesor dhe vetëm Kosova mund ta zgjidhë atë.

Reporteri: Ndonjë mesazh për Kurtin?

Ben-Meir: Nëse do ta këshilloja kryeministrin Kurti se çfarë të bëjë në këtë fushë, do të thosha se ai duhet të jetë i përgatitur për të negociuar Asociacionin e Komunave Serbe duke marrë të gjitha masat e nevojshme për të siguruar që këto komuna të mbeten pjesë integrale e Kosovës.

Besoj se mund të bëhet, dhe sigurisht që duhet bërë sepse është një hap shumë i rëndësishëm që mund të çojë në progres në procesin e integrimit të Kosovës në BE./Reporteri.net/.

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!