×
Intervista

Grasso: Komuniteti ndërkombëtar toleroi veprimet e Serbisë për destabilizimin e veriut

Autor:Venhar Isufi
30 Shtator 2023 | 22:34

Ish-zëdhënësi i KFOR-it, Vincenzo Grasso ka thënë se faktori ndërkombëtar falë tolerancës dhe sjelljes së butë që po e tregon ndaj Serbisë,  po rrit tensionet në Kosovë. Sipas Grassos, dhuna më 24 shtator erdhi nga mosveprimet e Bashkimit Evropian.

Në një intervistë të shkurtër, Grasso ka folur edhe për rolin kryesor të cilin e ka KFOR në parandalimin e ngritjes së tensioneve në veri. Sipas tij, KFOR-i ka zvogëluar praninë e tij përgjatë vijave kufitare meqë Policia e Kosovës po tregohet e aftë në ruajtjen e territorit të Kosovës.

Megjithatë, sipas tij, ngjarjet e fundit e kanë ndryshuar situatën dhe KFOR tashmë do të shtojë numrin e trupave për të parandaluar siç thotë ai, “çdo çmenduri që tenton ta bëjë Serbia ndaj Kosovës”.

Lexoni të plotë intervistën me ish-zëdhënësin e KFOR-it, Vincenzo Grasso:

Si e shihni situatën në pjesën veriore të Kosovës, tashmë Serbia ka shtuar makineri ushtarake afër kufijve të Kosovës?

Grasso: Unë do të thosha se situata në veri të Kosovës është si zakonisht, që do të thotë në dukje e qetë, por potencialisht shpërthyese. Fatkeqësisht, muajt e fundit kemi parë një rritje të dhunës si rrallë herë më parë, e cila arriti kulmin me ngjarjen vdekjeprurëse të së dielës së kaluar. Unë besoj fuqishëm se këto janë rezultatet e sjelljes së komunitetit ndërkombëtar dhe institucioneve, të cilët ishin tepër tolerante dhe jo mjaftueshëm të ashpër në dënimin e shumë episodeve në të cilat Beogradi tregoi vullnetin për të prishur çdo përpjekje për arritjen e një marrëveshjeje për një bashkëjetesë paqësore dhe bashkëpunuese. brenda Kosovës, duke praktikuar një politikë më të orientuar drejt ndarjes në vend të integrimit. Lëvizjet e trupave përgjatë kufirit janë një nga ato episode shqetësuese dhe ato kanë ndodhur shpesh në të kaluarën, megjithëse zyrtarët amerikanë e përshkruan të fundit si “të paprecedentë”. Ato janë pjesë e një strategjie të qartë serbe që synon ngritjen e tensioneve dhe shqetësimeve te qytetarët dhe duhet të ndalohen shpejt me mesazhe të forta dhe të qarta, siç u bë dje, por jo në shumë raste të tjera. Sa më shumë ta trajtoni me dashamirësi një ngacmues, aq më shumë ai do të ngacmojë.

Cili është roli kryesor i KFOR-it në këtë situatë, dhe, si po e shihni qasjen e KFOR sipas misionit që ka në Kosovë?

Grasso: Roli kryesor i KFOR-it, tani më shumë se kurrë, është të jetë garancia më e mirë për të mbajtur kushtet e vendosura nga Rezoluta 1244. KFOR do të thotë NATO, kjo është pengesa kryesore për të parandaluar çdo ide të çmendur të Serbisë për të hyrë në Kosovë, e cila do të ishte një shkelje e qartë e Rezolutës 1244. Prania e KFOR-it, edhe pse është e kufizuar në numër dhe jo e armatosur rëndë, është aty për të kujtuar se çdo lëvizje e trupave serbe në Kosovë do të perceptohej si një sulm ndaj NATO-s dhe NATO do të veprojë në përputhje me rrethanat. Për më tepër, tani Këshilli i NATO-s vendosi të rrisë numrin e trupave të KFOR-it dhe, nëse nga njëra anë është një pengesë e mirë për të ndalur çdo përpjekje të mëtejshme serbe për të rritur dhunën në Kosovë, nga ana tjetër rrezikon të bëhet një hap i rrezikshëm mbrapa, duke vonuar zhvillimin e plotë të mjedisit të qëndrueshëm dhe normal. Pra, është e rëndësishme që sjellja e këtyre trupave të reja të mos ketë kufizime apo pasoja negative për rolin dhe përgjegjësitë e Policisë së Kosovës në tërë territorin e Kosovës.

A mendoni se KFOR dështoi në parandalimin e armëve të cilat hynë brenda Kosovës nëpër rrugët ilegale nga Serbia në Kosovë?

Grasso: Mendoj se nuk mund të themi se KFOR-i dështoi, duke pasur parasysh se puna e tij ka ndryshuar shumë që nga fillimi i detyrave të vendosura në vitin 1999 dhe sot KFOR-i nuk ka kontroll të përhershëm dhe të drejtpërdrejtë përgjatë kufijve. Gjatë kësaj periudhe prej 24 vitesh kemi parë që KFOR-i gradualisht të zvogëlojë numrin e trupave të tij dhe të reduktojë përfshirjen e tij në menaxhimin e përditshëm të çështjeve të sigurisë, ndërsa në të njëjtën kohë Policia e Kosovës ka fituar në mënyrë progresive aftësitë dhe aftësitë, duke marrë kontrollin e plotë të situatës. kanë demonstruar mirë të dielën e kaluar në menaxhimin e sulmit të dhunshëm paraushtarak.

Pra, reduktimi i përfshirjes së KFOR-it brenda Kosovës ka qenë gjithmonë një shenjë pozitive e progresit drejt stabilitetit dhe normalizimit të jetës. Tani do të ishte gabim të fajësohej KFOR-i për dështimin, por është e rëndësishme të kujtojmë se sa i rëndësishëm është ai për ruajtjen e integritetit territorial të Kosovës dhe përparimet e shumta të arritura deri më tani.

*Autori i kësaj interviste është gazetar “freelancer”. Reporteri.net mbanë autorizimet e tij për publikimin e saj. 

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!