SHBA zotohet se do të veprojë nëse Rusia pushton Ukrainën

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden ia ka rikonfirmuar Ukrainës mbështetjen amerikane në kohën e prezencës së trupave ushtarake ruse afër kufirit me këtë shtet.

Biden i ka thënë presidentit ukrainas, Volodymyr Zelenskiy se Shtetet e Bashkuara dhe vendet aleate “do të përgjigjen me vendosmëri” nëse Rusia pushton ish-republikën sovjetike.

Të dy presidentët kanë biseduar përmes telefonit më 2 janar.

Sekretarja e Shtëpisë së Bardhë, Jen Psaki ka thënë se Biden ka “rikonfirmuar” përkushtimin e SHBA-së për sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës.

“Liderët kanë shprehur mbështetje për përpjekjet diplomatike, duke nisur nga dialogu strategjik për stabilitet, Këshilli NATO-Rusi, si dhe dialogut përmes Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë”, ka thënë Psaki.

Zelenskyi ka thënë se Ukraina e vlerëson mbështetjen “e palëkundur” nga Shtetet e Bashkuara, duke theksuar se ai dhe Biden kanë diskutuar për bashkëpunim mes SHBA-së, Ukrainës dhe partnerëve tjerë “për të mbajtur paqe në Evropë dhe për të parandaluar përshkallëzim të mëtejmë”.