×
Opinione

Dështimi për të lulëzuar: Qeveria në “Bear Market”

Reporteri
01 Shkurt 2023 | 20:25

Autor: Burim Mexhuani


Miratimi i fundit nga qeveria e Kosovës i vlerës së koeficientit të pagës prej 105 euro në sektorin publik është pritur me pakënaqësi të madhe te punonjësit e sektorit publik. Kjo vlerë është dukshëm më e ulët në krahasim me standardet aktuale të çmimeve të larta dhe rritjes së inflacionit, duke i lënë shumë punonjës të sektorit publik në vështirësi për të përballuar jetesën.

Në një botë me luhatje të vazhdueshme ekonomike dhe trazira politike, vlera monetare e kompensimit të punës mund të bëjë ose të prishë stabilitetin e jetës së qytetarëve të tij.
Në kohën e çmimeve të larta dhe rritjes së inflacionit, kjo vlerë e koeficientit thjesht nuk mjafton për të mbështetur standardin e jetesës së qytetarëve të Kosovës, veçanërisht atyre që punojnë në sektorin publik.

Vlera e ulët e koeficientit të pagave në sektorin publik është shkak për alarm, veçanërisht në dritën e rritjes së kostos së jetesës në Kosovë. Ky ligj i ri i pagave, për të cilin qeveria argumenton se ka për qëllim rregullimin e sistemit të pagave duke ngushtuar hendekun midis pozitave të ndryshme në sektorin publik, ka implikime të gjera në jetën e përditshme të qytetarëve kosovarë.

Kostoja e jetesës në Kosovë nuk është sekret. Vendi ka vite që po përballet me çmimet e larta, inflacionin dhe një hendek në rritje midis të pasurve dhe të varfërve. Ligji i ri i pagave, larg zgjidhjes së këtyre çështjeve, do të shërbejë vetëm për përkeqësimin e tyre. Me standardin e jetesës në Kosovë që vazhdon të rritet, vlera e koeficientit prej105 Euro thjesht nuk mjafton për të vazhduar me kërkesat e jetës së përditshme.

Kjo do të thotë se punonjësit e sektorit publik do të detyrohen të bëjnë zgjedhje të vështira, të tilla si shkurtimi i nevojave të tilla si ushqimi dhe kujdesi shëndetësor, në mënyrë që t’ia dalin mbanë.

Për më tepër, ky vendim pasqyron një qasje të reduktuar ndaj pagave të sektorit publik që shpërfill rëndësinë e një fuqie punëtore të mirë kompensuar në ruajtjen e një ekonomie të shëndetshme.

Një fuqi punëtore e kompensuar mirë është thelbësore për tërheqjen dhe mbajtjen e profesionistëve më të mirë dhe për të nxitur një ndjenjë krenarie dhe stabiliteti në vendin e punës. Një koeficient i ulët pagash dërgon një mesazh të qartë për punonjësit e sektorit publik se puna e tyre nuk vlerësohet nga qeveria, gjë që mund të çojë në mungesë motivimi dhe një shkallë të lartë qarkullimi.

Vendimi i qeverisë për miratimin e një koeficienti të ulët për pagat e sektorit publik është dritëshkurtër dhe injoron implikimet afatgjata për ekonominë e Kosovës dhe qytetarët e saj. Në vend që të ngushtojë hendekun mes pozicioneve të ndryshme në sektorin publik, ky vendim do të shërbejë vetëm për ta zgjeruar më tej atë.

Vlen të theksohet se sektori publik është një nga punëdhënësit më të mëdhenj në Kosovë, dhe ndikimin e këtij ligji për pagat do ta ndjejë një segment i madh i popullatës. Ky veprim është veçanërisht shqetësues duke pasur parasysh nivelet e larta të papunësisë në Kosovë, si dhe vështirësitë e vazhdueshme ekonomike të vendit.

Për më tepër, kjo lëvizje do të shërbejë vetëm për të dekurajuar profesionistët e kualifikuar nga ndjekja e karrierës në sektorin publik, pasi ata nuk do të jenë në gjendje të bëjnë një jetesë të mirë. Kjo do të ndikojë negativisht në cilësinë e shërbimeve të ofruara nga sektori publik, si dhe në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik të Kosovës.

Është e domosdoshme që qeveria të ndërmarrë veprime të menjëhershme për të adresuar koston në rritje të jetesës në Kosovë, veçanërisht për nëpunësit e saj publikë.

Vlera aktuale e koeficientit të pagave jo vetëm që është e papranueshme, por është edhe reflektim i drejtpërdrejtë i mungesës së kujdesit të qeverisë për mirëqenien e qytetarëve. Qeveria duhet të punojë për të gjetur mënyra për të rritur vlerën e koeficientit të pagave, në mënyrë që të jetë në hap me peizazhin ekonomik që ndryshon me shpejtësi.

Për më tepër, qeveria duhet të shikojë më nga afër shkaqet rrënjësore të rënies ekonomike dhe të ndërmarrë veprime vendimtare për t’i trajtuar ato. Kjo mund të përfshijë zbatimin e reformave strukturore, reduktimin e shpenzimeve qeveritare dhe rritjen e investimeve në sektorin privat. Qeveria duhet të punojë edhe për krijimin e një mjedisi më të favorshëm biznesi, në mënyrë që të tërheqë investimet e huaja dhe të stimulojë rritjen ekonomike.

Si përfundim, miratimi nga qeveria i vlerës së koeficientit në 105 euro për pagat e sektorit publik është një vendim dritëshkurtër dhe i dëmshëm. Qeveria duhet të rishqyrtojë qasjen e saj dhe të ndërmarrë hapa për të mbështetur qytetarët e saj gjatë këtyre kohërave të vështira ekonomike, në vend që t’u imponojë atyre vështirësi të mëtejshme.

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!