×
Opinione

Flamuri me yje dhe vija si simbol unifikues amerikan

Autor:Kristina Becvar
14 Qershor 2024 | 10:32

Dita e Flamurit amerikan festohet çdo vit më 14 qershor, duke përkujtuar miratimin e flamurit amerikan nga Kongresi i Dytë Kontinental më 1777. Kjo ditë ka rrënjët në dëshirën për të nderuar simbolin e vlerave dhe aspiratave të kombit, të çimentuar nga shpallja e Presidentit Woodrow Wilson më 1916 dhe ligjin zyrtar të nënshkruar nga Presidenti Harry Truman në vitin 1949.

Valvitja e flamurit amerikan simbolizon krenarinë kombëtare, duke ngjallur një ndjenjë uniteti dhe vlerash të përbashkëta. Ai përfaqëson lirinë, demokracinë dhe kërkimin e pandërprerë të një bashkimi më të përsosur. Flamuri ka shërbyer si një bazë për kombin për shumë vite, duke përfaqësuar një identitet të përbashkët dhe një grup të përbashkët besimesh.

Megjithatë, duke qenë se vendi është ndarë në fise me identitete kontradiktore, amerikanët kanë shumë më pak gjasa të bien dakord mbi atë grup besimesh që përfaqëson flamuri. Me kalimin e kohës, flamuri është bërë një simbol i diskutueshëm, duke përfaqësuar pikëpamje të ndryshme politike dhe duke ndezur debat rreth kuptimit të tij. Shpesh, shfaqja e flamurit shihet si përafrim me një ideologji politike specifike, e lidhur zakonisht me vlerat konservatore.

Disa njerëz e kanë bërë zakon të shfaqin shenja të përkatësive fisnore së bashku me flamurin e tyre amerikan. Në enklavat më liberale, mund të shihni një flamur krenarie ose një flamur ‘Black Lives Matter’ që shoqëron flamurin amerikan, megjithëse më shpesh – këta flamuj valvojnë vetëm. Anasjelltas, në qarqet konservatore, flamuri amerikan shpesh çiftëzohet me flamurin e Gadsden, flamujt e Trumpit, flamujt ‘Blue Lives Matter’ dhe madje edhe flamujt e Konfederatës.

Edhe si një simbol i pavarur, flamuri amerikan mund të sjellë kuptime kontradiktore. Ai mund të jetë gjithëpërfshirës, ​​duke përfaqësuar një grup të ndryshëm të bashkuar në mbështetjen e një kuptimi të gjerë të lirisë. Por mund të jetë gjithashtu ekskluzive, një simbol i nacionalizmit – një “ne” në kundërshtim me “ata” më pak të denjë ose të virtytshëm.

Për shumë amerikanë, flamuri është një dëshmi e sakrificave të bëra nga individë të panumërt për të mbështetur vlerat e lirisë dhe drejtësisë. Për shkak se kaq shumë amerikanë kanë vdekur duke veshur krahëve flamurin nëpër beteja ushtarake, sa është e vështirë të mos shihet si një shenjë nderi për ato jetë të humbura dhe si një simbol i ndërhyrjeve të huaja ushtarake. Ky dualitet mund të nxisë ndjenjat e ndarjes midis atyre që hezitojnë të mbështesin politikat ndërhyrëse ushtarake.

Flamuri amerikan, sipas definicionit, simbolizon nacionalizmin.

Me një grup të madh të Partisë Republikane aktuale që mbron një formë nacionalizmi – Nacionalizmi Kristian – është e kuptueshme që flamuri mund të shihet si i lidhur me një parti politike. Perceptimi i nacionalizmit si përjashtues mund të krijojë gjithashtu një ndjenjë tjetërsimi për ata që ndihen të përjashtuar nga kjo narrativë, veçanërisht komunitetet e margjinalizuara që historikisht kanë luftuar për të arritur premtimin e plotë të demokracisë amerikane.

Flamuri ka luajtur gjithashtu një rol të rëndësishëm në lëvizjet shoqërore dhe politike përgjatë historisë amerikane. Gjatë lëvizjes për të drejtat civile, aktivistët shpesh mbanin flamurin për të simbolizuar luftën e tyre për barazi dhe drejtësi. Vitet e fundit, flamuri është shfaqur dukshëm në protesta dhe mitingje, qoftë nga ata që mbrojnë ndryshimet shoqërore apo ata që i rezistojnë ato, duke theksuar rolin e dyfishtë si një simbol i unitetit dhe mospajtimit.

Amerikanët me besime të ndryshme vazhdojnë të kenë një ndjenjë pronësie në vendin e tyre, ndërsa i japin kuptim flamurit bazuar në bindjet e tyre. Megjithatë, na mungon kohezioni që erdhi nga një kohë kur kishim një identitet më të përbashkët. Sfida, pra, qëndron në rimarrjen e flamurit si një simbol unifikues që kapërcen ndarjet politike në një kohë me më shumë diversitet në Amerikë se kurrë. Flamuri, një simbol që duhet të përfaqësojë të gjithë amerikanët, ka potencialin të mishërojë sixhade të ndryshme të kulturave, besimeve dhe përvojave që përcaktojnë kombin. Duhet të na kujtojë përgjegjësinë tonë kolektive për të luftuar për një shoqëri ku të gjithë mund të gëzojnë liritë dhe mundësitë që simbolizon flamuri, duke na frymëzuar të gjithëve që të punojmë drejt një qëllimi të përbashkët uniteti dhe vlerash të përbashkëta.

Për ta arritur këtë, angazhimi në dialog të hapur e të respektueshëm rreth asaj se çfarë do të thotë flamuri për njerëz të ndryshëm është thelbësore. Duke dëgjuar në mënyrë aktive perspektivat e njëri-tjetrit, ne mund të fillojmë të shërojmë ndarjet dhe të rimarrim flamurin si një simbol të përfshirjes dhe vlerave të përbashkëta. Ky proces kërkon njohjen e historisë komplekse të flamurit dhe mënyrave të ndryshme të perceptimit të tij, duke riafirmuar gjithashtu përkushtimin tonë ndaj parimeve thelbësore që na bashkojnë si komb. Ne mund të hapim rrugën për një Amerikë më gjithëpërfshirëse dhe të bashkuar duke nxitur mirëkuptimin dhe ndjeshmërinë përmes dialogut.

Flamuri amerikan nuk duhet të jetë një simbol i ndarjes, por një kujtesë e rrugëtimit tonë kolektiv drejt një shoqërie më të drejtë. Është koha për të riformuluar flamurin për të përfaqësuar aspiratat tona të përbashkëta dhe një fener shprese për të gjithë amerikanët. Duke vepruar kështu, ne mund të nderojmë frymën e vërtetë të flamurit dhe idealet që ai përfaqëson, duke nxitur një ndjenjë uniteti dhe krenarie që përfshin diversitetin e pasur të kombit tonë.

Kristina Becvar është bashkëbotuese e “The Fulcrum” dhe drejtoreshë ekzekutive e Fondit të Arsimit të Aleancës Bridge, organizata mëmë e “The Fulcrum”, një platformë lajmesh jofitimprurëse, jopartiake që mbulon përpjekjet për të rregulluar sistemet amerikane qeverisëse.

Autorja e shkroi këtë opinion për The News Tribune. Përktheu dhe përshtati Gazeta Online Reporteri.net.

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme
Opinione

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!