Kosova dhe Shqipëria do të krijojnë “Bankën e Diasporës”

Në Ditën Ndërkombëtare të Remitancave, të mërkurën e 16 qershorit, Ministri i Shtetit për Diasporën, Pandeli Majko, foli për projektin e ngritjes së një banke të Diasporës.


Në aktivitetin që organizohet nga Agjencia Kombëtare e Diasporës, Majko u shpreh se një nga marrëveshjet midis Shqipërisë dhe Kosovës është konkretizimi në të ardhmen i këtij institucioni të përbashkët financiar.

Për Majkon, tema e Remitancave është konsideruar si vetëm një e ardhur. Por në fakt, Remitancat i takojnë një rendi të ri të alfabetit ekonomik, sipas tij.

Majko deklaroi se në Shqipëri, Remitancat përfshijnë të ardhurat më të mëdha për shtetin shqiptar me rreth 1 miliard dollarë.

“Banka e Shqipërisë dhe Instat-i ka disa vite që kanë futur tek të dhenat e tyre edhe Remitancat e Diasporës”, nënvizoi Majko.

Sakaq, ai shpjegoi se aktualisht të ardhurat për Remitancat përdoren për ndërtim, shëndetësi dhe arsim.

Fjala e zëvendës ministres së Financave: 

Zv. ministrja e Financave, Vasilika Vjero deklaroi se Remitancat janë gjithmonë të rëndësishme dhe i kanë rezistuar momenteve më të vështira të shqiptarëve.

Ajo u shpreh se gjatë pandemisë Remitancat pësuan rënie, por gjatë tre-mujorit të parë të vitit 2021 shihet një rritje e tyre.

“Pandemia ka sjellë uljen e pagesave në menyrë cash dhe rritjen e tyre në mënyrë elektronike”, tha Vjero.

Ministria e Financave, shtoi Vjero, është mbështetëse e Remitancave dhe Diasporës. Ajo theksoi mbështetjen për ata individë që duan të kthehen në vendin e tyre dhe të investojnë.

Vjero solli në vëmendje dy nisma. “Gati për Shqipërinë”, ku emigrantë janë të ftuar të kthehen për të punuar për të mirën e vendit. Financimin e bizneseve apo sipërmarrjeve të reja, për secilin që do të kthehet dhe ka vendosur të bëjë biznes në Shqipëri, Vjero shtoi se do të përfitojë 5 mijë euro. Në të përfshihen dhe trajnime apo këshillime.

Kuptimi i Remitancave dhe i ditës

Remitancat përfaqësojnë të ardhurat që migrantët dërgojnë në vendlindje për familjarët e tyre. Kjo datë është një nderim edhe i përpjekjeve të qindra-mijëra migrantëve shqiptarë, të cilët me të ardhurat e tyre, sigurojnë një të ardhme më të mirë për familjet në Shqipëri. /Albanian Post