×
 • Extra
 • Lista

  5 njerëzit që u fshinë nga historia

  Reporteri
  11 Mars 2019 | 12:38

  Nuk ka  fat më të keq për një udhëheqës sesa kur harrohet nga pasardhësit, sepse dikush ka urdhëruar që emri i tij të fshihet nga të gjitha vendet e mundshme.


  Që kur ekziston qytetërimi, përkatësisht fjala e shkruar, ka njerëz që përpiqen të regjistrojnë me saktësi ngjarjet aktuale ose të kaluara që më parë ishin transmetuar nga tradita gojore. Sidoqoftë, siç ndodh zakonisht, ka nga ata që me të vërtetë nuk e pëlqejnë të vërtetën dhe të cilët do të bëjnë gjithçka për të ndryshuar perceptimin e pasardhësve rreth ngjarjeve që i prekin ata.

  Pra, kemi situata në të cilat disa njerëz thjesht fshihen nga historia; Vetëm aty- këtu  mund të gjejmë dëshmi të ekzistencës së tyre që mbijetuan.

  Reporteri.net më poshtë ka listuar pesë shembujt më interesantë:

  Septimius Geta Augustus

  Rimski car Publije Septimije Geta, suvladar Karakale. Foto: Wikipedia Commons/ChrisO

  Septimius Geta Augustus 7 mars 189 – 26 dhjetor 211, ishte perandor romak me të atin Septimius Severus dhe vëllain e vjetër Caracalla nga viti 209. Severus vdiq në vitin 211, dhe megjithëse ai donte që bijtë e tij të sundonin së bashku, ata u treguan të paaftë për ndarjen e pushtetit, duke kulmuar me vrasjen e Getas në dhjetor të po këtij viti.

  I vëllai Caracalla e vrau atë (si dhe gruan e tij) dhe urdhëroi që emri i tij të hiqet nga të gjitha mbishkrimet publike dhe private, të largohen të gjitha statujat e tij dhe të gjitha referencat e mundshme. Ai nuk ishte i vetmi sundimtar romak, të cilin e kishte goditur ky fat: njëjtë ndodhi me Neronin, Domitianin, Komodin dhe Elagabalin; ky i fundit është ndoshta figura më më e devijuar që qëndroi në fronin romak ndonjëherë.

  Nikolai Yezhov

  Related image

  Të jesh armik i Jozef Stalinit ishte një punë e rrezikshme. Fati i Nikolaj Jezovinit të pamëshirshëm gjatë spastrimit më të keq dhe më të tmerrshëm në Bashkimin Sovjetik midis 1936 dhe 1938, duhet të ketë qenë aq ironik sa ai e gjeti veten listë për t’u vrarë.

  Jo vetëm që u përjashtua nga jeta publike, ai u vra bashkë me familjen e tij, por u fshi metodikisht nga të gjitha fotot që kishte më parë me udhëheqësin e tij. Askush nuk e përmendi edhe emrin e tij.

  Pasi kryesoi arrestimet dhe ekzekutimet në masë gjatë Zhdukjes së Madhe, Jezhov përfundimisht ra nga favorizimi dhe fuqia e Stalinit. Ai u arrestua, pranoi një sërë veprimtarish anti-sovjetike, më vonë duke pretenduar se ishte torturuar në kryerjen e këtyre rrëfimeve, dhe u ekzekutua në vitin 1940.

  Mbretëresha Hatshepsut

  Egipatska kraljica Hatšepsut, prva žena-faraon. Foto: Wikipedia Commons/Néfermaât

  Ekziston një mundësi që egjiptianët kanë shpikur çrrënjosjen e njerëzve nga kujtesa e pasardhësve. Në përgjithësi, shpesh ndodhi që faraonët shkatërruan të gjitha gjurmët e ekzistencës së paraardhësve të tyre, gjë që e bën të vështirë ndjekjen kronologjike të historisë egjiptiane.

  Mbretëresha Hatshepsut ishte një sundimtare paqësore, gruaja e parë faraone që udhëhoqi Egjiptin e begatë për më shumë se 20 vjet pas vdekjes së burrit të saj (dhe gjysmë vëllait) Tutmosit I. Në fron, erdhi pasi pasuesi i Tutmosit III (djali i burrit të saj nga një tjetër martesë) ishte shumë i ri, kështu që ajo ishte regjente para se t’ia jepte vetes titullin e faraones deri në vdekje. Kur froni përfundimisht mbaroi, Tutmosi III urdhëroi që të fshihej nga historia, të hiqeshin mbishkrimet me emrin e saj, statujat të shkatërroheshin dhe tunelet që lidhnin varrin e saj me Luginën e Mbretërve u shkatërruan. Një obelisk megjithatë mbijetoi. Mumja e saj u identifikua në vitin 2007.

  Ehnaton

  Faraon Ehnaton. Foto: Wikipedia Commons/Jon Bodsworth

  Një sundimtar tjetër egjiptian në listë, Ehnaton, që shpesh krahasohet me Moisiun kishte ndikim të jashtëzakonshëm në jetën e popullit të tij … por jo edhe pas vdekjes.

  Ehnaton ishte një faraon egjiptian nga dinastia e tetëmbëdhjetë. Në fillim të mbretërimit të tij ai njihej si Amenhotep IV. Gruaja kryesore e Ehnaton ishte Nefertiti, e cila është e njohur për bustin e saj të famshëm që mbahet në Muzeun egjiptian në Berlin.

  Njeriu që solli monoteizmin në luginën e Nilit (dmth. Besimi vetëm në Zotin e Atonit), revolucionarizoi politeizmin dhe solli një përparim në fushat e etikës, artit dhe botëkuptimit, nuk bëri aq shumë miq  klerikë dhe në aristokraci.

  Ai  u pasua nga Tutankhamuni i cili urdhëroi që gjithçka që kishte të bënte me emrin e babait të tij të fshihej. Vetëm në shekullin e 19-të ne zbuluam se ekzistonte fare.

  Altani-kan

  Image result for Altan-khan

  Kur njerëzit dëgjojnë emrin e Genghis Khan, njerëzit zakonisht mendojnë për perandorinë e madhe që ai krijoi dhe terrorit që ai solli në kombet e pushtuara. Kur njerëzit dëgjojnë emrin Altani-kana, parimisht nuk iu bie në mend asgjë. Për kë në të vërtetë bëhet fjalë? Altani është një nga tre bijat e Mongolit më të famshëm që mbanin pozicione të rëndësishme ushtarake gjatë jetës së babait të tyre dhe u respektuan thellësisht. Vëllain e saj me guxim e shpëtoi nga rrëmbyesit dhe babai i saj e shpalli heroinë të tij. Ajo ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e perandorisë pas vdekjes së tij dhe disa mendojnë se edhe ajo e ka shpëtuar, por nuk dihet se kush e ka hequr rëndësinë e saj dhe të motrave të saj nga “Sekretet e Historisë së Mongolisë”

  Për fat të keq, mbretëria shpejt ra dhe vajzat u detyruan të luftonin një rebelim armiqësor që ishte i etur të kërkonte territorin e mbretit të rënë. Me kalimin e kohës motrat u fshinë nga të dhënat zyrtare. /Reporteri.net

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!