Njihet si vend i shtrenjtë, por çka është lirë në Zvicër?

Zvicra rregullisht kryeson renditjen e vendeve më të shtrenjta në botë dhe nuk ka gjasa të fitojë çmime për të qenë një destinacion buxhetor. Por jo gjithçka në vend kushton shumë.


The Local: “Ne i pyetëm lexuesit tanë se çfarë mendojnë se në të vërtetë ka vlerë të mirë në Zvicër. Ja çfarë na thatë”.

1) Kalon një ditë udhëtimi nga bashkitë lokale të qytetit

Shumë salla të qytetit përreth Zvicrës ofrojnë leje udhëtimi njëditore që lejojnë banorët vendas të udhëtojnë në pothuajse të gjithë rrjetin e transportit publik zviceran për rreth 40 franga zvicerane.

Lexuesit gjithashtu theksuan se biletat e super-ruajtësit të SBB / CFF mund të jenë me vlerë të mirë. Dhe blerja e një karte udhëtimi gjysmë çmimi për rrjetin hekurudhor konsiderohet gjithashtu një investim i mirë. Kjo kartë me gjysmë çmimi siguron një zbritje prej 50 për qind në udhëtimet hekurudhore, autobusë dhe anije nëpër Zvicër. Kushton 185 franga për vitin e parë dhe më pas 165 franga për vitet pasuese, transmeton albinfo.ch.

2) Transporti publik për fëmijë

Kartela e udhëtimit SBB / CFF Junior lejon fëmijët nga mosha gjashtë vjeç deri në ditëlindjen e 16-të të udhëtojnë për një vit të tërë për 30 franga zvicerane nëse po udhëtojnë me një prind që ka një biletë të vlefshme. Kjo kartë udhëtimi Junior është gjithashtu falas për fëmijën e tretë.

3) Të hash në restorantin Migros

Restorantet e zinxhirit të supermarketeve Migros janë, sipas standardeve zvicerane, një vend i mirë dhe i lirë për të ngrënë me pjatën kryesore në kohën e drekës që kushton rreth 10 franga zvicerane. Ekziston edhe një mundësi e arsyeshme për mëngjesin me disa rrotulla buke, gjalpë dhe reçel dhe një pije të nxehtë që kushton rreth 7 franga.

Një tjetër mundësi relativisht e lirë në Zvicër janë menutë e vendosura (Tagesmenü / menu du jour) që shumë restorante ofrojnë në kohën e drekës, transmeton tutje albinfo.ch.

4) Elektronika

Disa lexues vunë në dukje se çmimet për pajisjet elektronike në Zvicër ishin të vështira për t’u kapërcyer, të paktën krahasuar me diku tjetër në Evropë, pjesërisht për shkak të nivelit më të ulët të taksës së vlerës së shtuar në Zvicër (norma standarde është 7.7 përqind).

Një lexues gjithashtu vuri në dukje se periudha e garancisë është e mirë në Zvicër. Dy vjet është standard për produktet e reja.

5) Ngjitëse për taksën në autostradë

Rrugët “e patëmetë” dhe “të klasit të lartë” të Zvicrës erdhën për lavdërim nga lexuesit tanë të cilët thanë se afishe prej 40 frangash e nevojshme për të udhëtuar në rrjetin e autostradave të vendit ishte me vlerë të mirë.

6) Shkollat

Sistemi arsimor publik i Zvicrës është i shkëlqyeshëm dhe – siç theksuan disa lexues tanë – absolutisht falas. Në fakt, kjo e drejtë për një arsim bazë “adekuat” dhe falas është e garantuar edhe në kushtetutën zvicerane.

Me kujdesin për fëmijët gjithashtu shpesh të bazuar në nivelet e të ardhurave të prindërve, kjo mund të jetë çuditërisht e përballueshme, siç vuri në dukje një lexues tjetër.

7) Shkollimi universitar

Tarifat e shkollimit në universitetet zvicerane janë të ulta sipas standardeve të shumë vendeve të tjera. Për shembull, në institutin prestigjioz teknik ETH në Cyrih, tarifat e shkollimit dhe semestrit janë gjithsej 649 franga në semestër. Por kjo duhet të jetë e ekuilibruar përkundrejt vlerësuar 16–26,000 franga në studime dhe kostot e jetesës që studentët shpenzojnë çdo vit.

8) Verë dhe birrë e mirë

Lexuesit tanë theksuan se supermarketet në Zvicër shesin verë dhe birrë me cilësi të mirë relativisht të lirë.

9) Parkimi

Disa njerëz vunë në dukje se parkimi i makinave në qytetet zvicerane është më i lirë se “kthimi në shtëpi” me norma prej 1 franga në orë jo të pazakonta.

10) Tarifat e hyrjes në pishinë dhe park ujor

Të dy biletat me hyrje të vetme dhe pasazhet e sezonit për pishinat e jashtme janë me vlerë të mirë në Zvicër, sipas lexuesve të The Local.

11) Ikea dhe H&M

Një numër i lexuesve tanë theksuan se rrobat në dyqane si H&M dhe mobiljet nga Ikea në të vërtetë kanë çmime shumë të ngjashme në Zvicër krahasuar me vendet e tjera. Me paga, zakonisht më të larta në Zvicër, kjo do të thotë që këto produkte janë relativisht të lira.

12) Ajër i pastër, male

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, shumë lexues theksuan se shumë nga gjërat më të mira në lidhje me Zvicrën janë në të vërtetë të lirë – nga ajri i pastër dhe nivelet e larta të sigurisë te peizazhi i mrekullueshëm dhe rrjeti i mrekullueshëm i shtigjeve publike që ju lejojnë të eksploroni qarkun në këmbë ritëm.