Rekord botëror, aeroplani fluturoi 245 km/h në tunel

Disa pilotë përqendrohen në fluturimin lart në qiell, por suksesi i Dario Costa në fluturimin e ulët e ka futur atë në Librin e Rekordeve Guinness.


Piloti 41-vjeçar italian të shtunën manovroi me sukses një aeroplan garash 245 km/h përmes tuneleve Çatalca përgjatë Autostradës Veriore Marmara në Turqi.

Në total, Kosta vendosi pesë rekorde me manovrimet e tij.

U deshën më shumë se një vit për t’u përgatitur për fluturimin 43.44 sekonda.

Costa dhe mentori i tij, piloti hungarez Péter Besenyei, punuan së bashku me 40 anëtarë të ekipit në Red Bull për fluturimin.

Gjithçka, nga koha e ditës deri në matjen e saktë të krahëve, ishte planifikuar me kujdes. Më 4 shtator, Costa u ngrit në 6:43 të mëngjesit në mënyrë që të kishte rrezet e diellit të hershëm të mëngjesit pas tij për dukshmëri ideale.

Sipas Guinness, distanca totale e mbuluar nga Costa ishte 2.26 km.

“Kishte një pikëpyetje të madhe në kokën time nëse gjithçka do të shkonte ashtu siç e prisnim”, tha Costa në një deklaratë . “Ishte një lehtësim i madh, natyrisht, por lumturia e madhe, ishte emocioni kryesor. Për mua, është një ëndërr tjetër e realizuar”.

Costa u rrit në Bolonjë dhe punoi si pastrues pishine ndërsa ndiqte ëndrrat e tij të aviacionit.

Ai punoi si interpretues për filmin e ardhshëm “Mission Impossible 7”, i cili u xhirua në Itali.