×
 • Extra
 • Extra

  Tetë mënyra se si t’i mësoni fëmijët të kursejnë

  Reporteri
  25 Korrik 2023 | 21:06

  Prindërit kanë përgjegjësinë t’i mësojnë fëmijët e tyre për paratë. T’u japësh fëmijëve njohuri financiare është një mënyrë për t’u siguruar që të kenë një marrëdhënie të mirë me paratë që në moshë të re.

  Emile Leyane, një këshilltare financiare, ndan këshilla të mençura për prindërit për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të jenë më të zgjuar me paratë e tyre.

  Filloni bisedën rreth parave

  Fëmijët nuk mund ta dinë se çfarë nuk u është mësuar. Baza e sjelljes së secilit fëmijë është rritja e tyre.

  Biseda rreth parave duhet të fillohet nga ju, prindi, në dobi të fëmijës/fëmijëve tuaj. Bëni këto diskutime hapur dhe rregullisht për të filluar rëndësinë e kursimit dhe investimit për të ardhmen.

  Diferenconi nevojat dhe dëshirat

  Jo çdo gjë që ju ose fëmija juaj dëshiron është një nevojë. Në shumicën e rasteve është dëshira ajo që konsumon shumë nga të ardhurat tona. Sigurohuni që të keni atë diskutim të qartë për të bërë dallimin midis nevojave dhe dëshirave. Nevojat do të jenë thelbësore, ndërsa dëshirat do të jenë disa dëshira.

  e nevojave do të përfshinin, por pa u kufizuar vetëm në strehim, kujdes shëndetësor, ushqim, arsim, kujdes shëndetësor dhe veshje bazë. Shembujt e dëshirave do të përfshinin daljen, pajisjet më të fundit të argëtimit, ushqimin pa vlerë.

  Zbatimi i qëllimeve dhe buxhetimi

  Qëllimi do të jetë një tregues i asaj që doni të arrini. Buxheti do të jetë udhëzuesi i cili ndihmon/akordon fonde në mënyrë që të arrihet qëllimi.

  Fëmija juaj duhet të kuptojë dhe të blejë qëllimin në mënyrë që ata të jenë në gjendje të ndjekin buxhetin. Pa buxhet, do të ecësh verbërisht drejt një qëllimi. Është shumë e vështirë të arrish qëllimin tënd nëse nuk ndjek planin/buxhetin tënd. Disiplina duke u bërë një element kyç dhe karakteristikë që ata do të marrin nga ky qëllim dhe udhëtim buxhetor.

  Ofroni një platformë për kursime dhe investime

  Pasi të jenë bërë bisedat, buxheti është vendosur, platforma duhet të sigurohet për t’u zbatuar. Për fëmijët tuaj, një arkë kursimi është një metodë e provuar dhe e testuar që sjell sukses veçanërisht sepse fëmijët mund të shohin/mbajnë paratë vizualisht. Një arkë kursimi është një pikënisje e shkëlqyer për fëmijët më të vegjël.

  Pasi të plaken dhe të kuptojnë pak më shumë numrin e tyre, të kesh investime dhe kursime në platforma të ndryshme fillon të marrë preferencë. Në këtë pikë, qëllimet dhe buxheti i tyre do të duhet të përputhen me platformën dhe mjetin që po përdoret për të arritur qëllimin. Kjo mund të jetë në formën e një investimi bankar, një trusti, llogarisë së kursimeve pa taksa dhe shumë të tjera. Konsultohuni me këshilltarin tuaj financiar të kualifikuar kur bëhet fjalë për këto mënyra investimi.

  Monitorimi

  Sigurohuni që ata të jenë në gjendje të shohin rritjen dhe rënien e parave të tyre në varësi të mjetit të investimit që po përdoret. Rritja mund të inkurajojë investime të mëtejshme dhe të nisë biseda të mëtejshme dhe të mësojë në rritjen e parave të tyre.

  Një mënyrë për t’i ndihmuar ata të mbajnë gjurmët e flukseve të tyre të parave të gatshme është që ata të shkruajnë shpenzimet e tyre dhe shumën pas shpenzimit. Përdoreni këtë për t’u krahasuar me atë që ishte në buxhet për të parë nëse janë ende në rrugën e duhur me synimin apo nëse kanë rrëshqitur. Nxitni të menduarit kritik se si dhe ku po i shpenzojnë paratë e tyre. Kjo do t’i ndihmojë të shmangin shpenzimet e panevojshme.

  Mësojini si ta përballojnë kredinë

  Kredia është një instrument i madh financiar nëse përdoret siç duhet dhe të kuptosh se si funksionon duhet të jetë një temë bisede në disa nga bisedimet e tua të parave me fëmijët. Nëse është e mundur, bëhuni kreditori i fëmijës suaj.

  Bëhuni banka e tyre kur ndiejnë nevojën për të blerë një send nga buxheti. Ngarkoni atyre interes për paratë e huazuara për ta për të mësuar jo vetëm se si funksionon kredia, megjithatë për të mësuar të vonojnë kënaqësinë ndonjëherë në mënyrë që të arrihet qëllimi më i madh.

  Lejoni mangësitë

  Një pjesë e të qenit prind është të kuptosh se nuk do të kesh gjithmonë mjaftueshëm dhe as ata. Do të ndodhin shpenzime të tepërta dhe të panevojshme.

  Megjithatë, monitorimi dhe buxhetimi do të lejojnë që fëmija juaj të ndreqë gabimet e tij dhe të ndreqë shpenzimet e tyre, sepse ata janë vënë në dijeni të saj në përputhje me këtë.

  Mënyra më e mirë për të mësuar është të bësh dhe t’i lejosh fëmijët të jenë në krye të vendimeve të tyre të parave, u lejon atyre të bëjnë dhe të mësojnë shumë më shpejt se kur po e bëni për ta.

  Ju jeni shembulli i parë

  Fëmijët ndonjëherë ndjekin gjurmët e prindërve të tyre. Të japësh shembullin është mënyra më e mirë për t’i mësuar fëmijët si të shpëtojnë. Mund të mos jetë gjithmonë e mundur, megjithatë mbetet e rëndësishme sidomos nëse po përpiqesh të lësh një shembull.

  Paraja është një temë emocionale për shumicën e prindërve. Ajo ngjall pasiguri dhe sjell gjithashtu të meta. Për një person/individ, në shumicën e rasteve, ne e shohim atë në mënyrë subjektive dhe jo objektive. Në atë pikë, këtu priremi të bëjmë llogaritjet e gabuara ose gabimet tona.

  “Ju rekomandoj që në diskutimet tuaja të parave me veten dhe me fëmijët tuaj, të flisni me këshilltarin tuaj financiar të kualifikuar që mund t’ju ndihmojë të bëni paratë tuaja të punojnë për ju”, ka përfunduar Emily.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!