Haradinaj thotë se ZPS-ja po e provokon: Nuk dua t’iu ndihmoj

Ish-nënkryetari i OVL-UÇK-së, Nasim Haradinaj, ka refuzuar të përgjigjet kur është pyetur nga ZPS-ja disa herë nëse UÇK-ja apo individë të saj kanë bërë krime gjatë luftës në Kosovë. Ai ka thënë se nuk mund të përgjigjet në pyetje abstrakte dhe se do që ta pastrojë emrin e UÇK-së.

“Nëse i marrim të gjitha proceset në Kosovë që i ka ngritur prej UNMIK-ut, EULEX e Tribunali, jo 70 po 80 përqind kanë dalë njerëz të pastër. E vetmja që ka ndodhur, ka ndodhë një fatkeqësi, njerëzve u keni humbur nga 7 vjet jetë. Edhe 90 përqind njerëzit kanë dalë të pafajshëm dhe janë liruar”, ka thënë Haradinaj.

“Z. Haradinaj, dëshmitarët që dëshmojnë kundër UÇK, a janë bashkëpunëtorë serbë”, është pyetur.

Haradinaj u përgjigj se nuk do që ta ndihmojë prokurorinë, duke kërkuar që pyetjet të jen më të qarta.

“Për hirë, thjesht z. prokuror nuk jam ai që dua tu ndihmoj si prokuror apo ZPS. Po ua them për dy herë, me rastin e Millosheviqit dhe tash me këtë pyetje, po do me bë qëllim si precedantë të katër dhe nëse kjo në Kosovë nënkuptohet si unë mendoj që mund të nënkuptohet, ju po doni të më bëni precedant të paqenë. Pse po mendon ashtu, kush ka menduar ashtu. Ju nuk keni thënë se po e ndjekni UÇK, tash po thoni që jeni duke e ndjekur UÇK. Jeni duke e ndjekur krimin, apo vetëm UÇK po e ndjekni”.

“Po më provokon”, ka thënë Haradinaj drejtuar prokurorit.

Haradinaj deklaroi se është pro dënimit të secilit individ apo grup që ka kryer krime, mirëpo është kundër dënimit të UÇK-së, që sipas tij, Prokuroria po e bën këtë. Ai tha se nëse prokurori është kundër UÇK-së “do ta kem kundërshtar gjithë jetën”.

“Nuk po ma bën pyetjen për po ose jo. Po më thua kundër UÇK dhe unë nuk e quaj krejt UÇK kriminale, nëse më thua kundër individëve është diçka tjetër. Prandaj po reagoj. Ne pikërisht për këtë ju kemi kritikuar, ju e keni në sulm UÇK , nuk luan rol hiç kush është. Nëse po i kërkoni kriminelët që kanë mundur të jenë edhe UÇK , dakord jam. Nëse doni ta dënoni UÇK , jam kundërshtar i yti gjithë jetën”.

“Nëse është duke u dënuar UÇK si emër, si grup, unë jam kundër. Nëse po dënohet apo merren në pyetje individët që mund të jenë edhe UÇK , ata dëshmitarë nuk i quaj tradhtarë as asgjë. Janë dëshmitarë. Dua ta pastroj emrin UÇK ”.

“Nuk merrem unë me gjëra abstrakte, merreni ju. Unë nuk flas për gjëra abstrakte”.

Nga prokurori është pyetur se: “A është të paktën e mundur që UÇK të ketë kryer krime”.

“Nuk qes fall për të folur për gjëra abstrakte. Jam për zbulimin e krimeve kushdo qoftë ai”, u përgjigj Haradinaj.

ZPS-ja ka lëshuar edhe një video të një deklaratë të mëhershme të Haradinaj ku thoshte se “edhe po të kishim dashtë, nuk mund të kryenim krime”.

Haradinja u përgjigj se Kosova nuk ka pasur potencial gjatë luftës në krahasim me ushtrinë serbe.

“Dihet forca jonë sa ka qenë në UÇK , dihet kush ka pasur potencial të kryejë krime. Dihet kush ka qenë i dëshmuar para lufte në Kosovë në katër shtete tjera kush ka kryer krime dhe dihet kush është vlerësuar nga Evropa se kush ka bërë gjenocid, mos të flasim për masakra. Kundërshtimi jonë është vetëm pse nuk bën kjo gjykatë nëse s’mundet ata në Serbi se as nuk iu dëgjon ajo ju, qytetarët të nacionaliteteve tjera t’i marrë t’i trajtojë njëjtë. Nuk jemi kundër drejtësisë, kundër zbulimit të krimeve, jemi vetëm të mos jetë njëanshëm”.

Kur u pyet nëse UÇK-ja kishte potencial për të kryer krime, Haradinaj tha se civilëve serbë nuk kanë mundur t’u afrohen asnjëherë.

“Logjikisht në popullsi të vet, ushtria e saj çlirimtare nuk e bën. Ne civilëve serbë ne nuk kemi mundur t’u afrohemi kurrë”.

“Nuk ka brez i ushtrisë jugosllave që nuk e ka bë në përudhën e vet vrasje në Kosovë dhe mbi shqiptarët. Po të mos ishte potenciali i madh nuk do të ishte dashur të intervenojë bota ndërkombëtare dhe me ua heq potencialin”.