A e dini cili është emri i vërtetë i Madeleine Albright?

Mbase Madeleine Albright, gruaja e parë që shërbeu si Sekretare Amerikane e Shtetit, e përshkroi më së miri emërimin e saj historik në kujtesën e saj të vitit 2003, Zonja Sekretare: “Ishte pothuajse e pakonceptueshme që dikush që nuk kishte mbajtur një punë qeveritare derisa ishte tridhjetë e nëntë vjeç dhe nëna e tre fëmijëve do të bëhej gruaja më e lartë në historinë amerikane. E pra në moshë madhore, unë kurrë nuk kisha menduar se ajo do të jem unë”.


Kredencialet e saj mbresëlënëse janë profesoreshë, ambasadore, autori më i shitur i New York Times dhe kryesuese e Grupit Albright Stonebridge, një biznes i strategjisë globale.  Është e njohur për thënien e famshme:”Ka një vend të veçantë në ferr për gratë që nuk i ndihmojnë gratë e tjera”. Këmbëngulja që ajo ka treguar gjatë gjithë karrierës së saj është frymëzuese për këdo, burrë apo grua, transmeton Reporteri.net

Albright njihet si mike e madhe e Kosovës e cila gjatë luftës kishte bërë shumë për popullin e vendit tonë. Megjithatë, përkrahja e saj nuk ndaloi me kaq, por ajo vazhdoi edhe pas luftës. Albright  në vizitën e saj në Kosovë, tha Kosovën dhe qytetarët e saj i ka gjithmonë në mendje pavarësisht që siç ka theksuar ajo, i ndan oqeani.

MADELEINE NUK ËSHTË EMRI I SAJ ORIGJINAL.

Marie Jana ka lindur në Pragë më 15 maj 1937, nga prindërit Anna Spieglova dhe Josef Korbel. Por emri “Marie” nuk u përdor për shumë kohë; anëtarët e ndryshëm të familjes e quajtën Madla, Madlen ose Madlenka gjatë rinisë së saj. Kur Albright filloi të studionte frëngjisht, ajo vendosi që më shumë pëlqente versionin e gjatë të pseudonimit të saj: Madeleine. Megjithatë, Albright kurrë nuk e ndryshoi ligjërisht emrin e saj dhe zyrtarisht emri i saj është Marie Jana. /Reporteri.net