E zhdukur vite më parë, rizbulohet lloji i veçantë i luleve në Hawaii

Shkëmbinjtë e Kalalau Valley në Kaua’i, Hawaii, janë kryesisht të paarritshme për njerëzit.


Për dekada të tëra, studiuesit nga Kopshti Botanik Kombëtar Tropical Botanical (NTBG) me bazë Kaua’i arritën këto shkëmbinjtë duke ecur përgjatë kreshtave të pabesë dhe duke shkelur në shkëmbinjë vertikalë, duke pastruar çdo zhurmë dhe plasaritje për bimë të rralla amtere Por tani ata kanë një mjet të ri për t’i ndihmuar ata: dronët.

Në fund të janarit, një fluturim me dronë bëri një zbulim befasues: Hibiscadelphus woodii, një i afërm i familjes së luleve hibiscusit që u pa për herë të fundit në vitin 2009 dhe që besohet të ishte zhdukur, ishte ende në rritje në një shkëmb.

Speciet u zbuluan për herë të parë në vitin 1991, të emëruara në vitin 1995 të cilat u konsideruan të zhdukur në vitin 2016. Ajo ka lule të gjalla të verdha, të cilat kalojnë në një ngjyrë të zbehtë gjatë kohës.

Studiuesit besojnë se ajo është e infektuar nga zogjtë vendas. Ndërsa shkencëtarët u përpoqën të përdorin kryqëzimin, shartimin dhe prerjet e tipit për të përhapur bimën, asnjë nga përpjekjet e tyre nuk ishte e suksesshëm.

Fluturimi i avionëve të janarit kapi një imazh të besohet të ishte H. Woodii, i futur në një qoshe. Në shkurt, ata vendosën në një mision tjetër për të rikonfirmuar atë që panë, duke fluturuar në një koordinim të drejtpërdrejtë të GPS koordinatave origjinale dhe duke mbledhur më shumë imazhe, duke zbuluar tre bimë individuale H. Woodii në shpellë.

“Ne ishim duke shpresuar për të kapur atë në lule, por ajo nuk ishte lulëzuar në atë kohë”, tha Ben Nyberg, specialist i dronëve në NTBG.

Nyberg ishte duke pilotuar droni që bëri zbulimin. Ai përdor një sistem të rrjetit për të skanuar shkëmbinjtë, duke përdorur gjithashtu intuitën e tij për t’u futur në arna për të kërkuar.

Por edhe nëse e dinë se ku janë bimët, arritja e tyre nuk është e lehtë. Tri bimë H. Woodii janë në një vend shumë të rrezikshëm dhe të vështirë për t’u arritur që askush nuk ka qenë ende në gjendje të udhëtojë për ti arritur.