Historia interesante që fshihet prapa “varrezave të gëzueshme”

“Varrezat e Gëzueshme” janë qindra varre, dhe janë të lyera me ngjyra shumë të gjalla, dhe epitafet kanë poema komike. Një spektakël pamor që i ndihmon të afërmit të ruajnë kujtime të rëndësishme të të dashurve.

Të ndërtuara në një mënyrë ndryshe, që s’të japin aspak përshtypjen e varreve ato më shumë duken si pjesë libri me shumë citatet e thënie interesante, nga vetë ata që janë të varrosur aty.

Një burrë me emrin Stan Ioan Patras filloi traditën e këtyre varrezave që në vitin 1935. Punën e tij e vazhdoi njëri nga nxënësit e tij, Dumitru Pop (Tincu).

“Varrezat janë vend unik i pelegrinazhit. Është një vend ku njerëzit vijnë për të mbajtur zi për të vdekurit e tyre, por mbi të gjitha është një vend që shpreh në një mënyrë shumë të thellë dhe optimiste kuptimet e vërteta dhe bukuritë e jetës”, thuhet në hyrje të varrezave.