Kafshimi që po “zhduk” 200 njerëz në ditë

Shumë prej jush mund t’i kenë fobi gjarpërinjtë, por ka njerëz të cilët nuk frikësohen fare kur shohin një gjarpër në rrugë apo edhe në ambiente të tjera.


Kafshimet e gjarpërinjve vrasin më shumë se 200 njerëz në ditë në mbarë botën, por zjarrfikësi Thai Pinyo Pookpinyo është një nga personat me fat.

Kur maja e gishtit të tij u kafshua nga një, ai e hoqi atë në një spital në Bangkok brenda 15 minutash. Atje iu dha një serum që ndaloi helmin, i cili mund të ishte fatal ndaj sistemit të tij nervor.

Mjeku në spitalin ku ai shkoi as nuk mund t’a besonte se ai ishte kafshuar nga një kobër dhe edhe pse ka 2 muaj në trajtim përsëri duhet të paraqitet në spital për të bërë një tjetër operacion i cili do të heqë indet e vdekura nga gishti i tij.

Shumica e personave të cilët kafshohen nga gjarpërinjtë, nuk arrijnë të mbijetojnë pasi helmi i tyre është shumë i fortë. Edhe mungesa e njohurive bën që ata të vonohen për të shkuar e për të marrë mjekimin e duhur.

Kafshimi i gjarpërinjve vret midis 81,000 dhe 138,000 njerëz dhe paralizon më shumë se 400,000 persona në vit.

Shumë studiues në mbarë botën po bëjnë kërkesa dhe po përpiqen të kuptojnë se si mund t’i luftojnë këta gjarpërinj helmues edhe vdekjeprurës në mënyrë që të sigurojnë më shumë jetëgjatësi në njerëz dhe të shmangin sa më shumë raste vdekje e paralizash.