Shtëpia e parë në botë që kishte energji elektrike

E ndërtuar në vitin 1863, vilë e mrekullueshme viktoriane Craigsdale ishte e para në botë që u ndriçua nga një termocentral hidroelektrik. Pothuajse një dekadë para se Tomas Edison të fillonte të punonte në shpikjen e llambave inkandeshente, një shtëpi në afërsi të Rotburi në Nortemberland u ndriçua plotësisht nga energjia elektrike.


Në atë kohë, nuk kishte rrjet elektrik kombëtar për të cilin mund të lidheshe. Nëse dëshironit të kishit energji elektrike, ju duhej ta rigjeneronit vetë. Megjithatë, shumica e njerëzve nuk kishin njohuri teknologjike ose dëshirë për të ndriçuar shtëpitë e tyre dhe madje edhe nëse dëshironin, shumë prej tyre nuk kishin para të mjaftueshme.

Sidoqoftë, William Armstrong ishte një shpikës dhe një industrialist i pasur. Së bashku me arkitektët Richard Norman Shaw, William Armstrong ndërtoi Cragside, një vilë madhështore në stilin e dinastisë Tjudor, që ndodhet në shpatet e një kodre të vogël jo shumë larg nga Rotbury.

Armstrong pastaj e mobiloi shtëpinë me shpikje të ndryshme interesante si një makinë larjeje me ujë (një version i hershëm i një maqine për larjen e enëve), një ashensor hidraulik, një skarë hidroelektrike dhe shumë pajisje të pazakonta për atë kohë.

Një vit më vonë, në 1870, Armstrong bëri një gjenerator që krijoi hidrocentralin e parë. Energjia elektrike nga ky termocentral u përdor për të ndriçuar Kregside, si dhe shumë ndërtesa të fermave në pronë./Reporteri.net