Si bëheshin dasmat në Zhur të Prizrenit, viti 1968

Në të kaluarën për dasmat ekzistonin edhe normat e shkruara që duhej të respektoheshin bazuar në rite e rituale të ndryshme e që secili veprim kishte një simbolikë të veçantë.


Kjo video tregon më së miri se si janë bërë dasmat, më saktësisht në Prizren (Zhur, 1968).

Në video shihen fazat përgaditore , mirëpo për dallim nga dasmat e ditëve të sotme kjo dasëm bazohet në rituale, si: Faza përgatitore, organizimi i dasmës, ditët e edhe shumë elemente të tjera.

Dallimi i dasmave nga atëherë dhe tash është se tani shohim një fluks të madhë të rritjeve të dasmave dhe ahengjeve familjare. Kudo në trevat shqiptare vërehet kjo dukuri e rritjes së fluksit të organizimeve festive, e cila ndodh për arsye nga më të ndryshmet.

Por në të kaluarën dasmat dhe në përgjithësi ahengjet familjare kishin një organizim pak më ndryshe nga ky i ditëve të sotme.

Reporteri.net