×
 • Mjekësi
 • Mjekësi

  A mund të ndikojë ndotja e ajrit në shtatzëni?

  Reporteri
  02 Dhjetor 2021 | 13:46

  Shumë studime kanë zbuluar se ndotja e ajrit mund të jetë një nga kontribuesit e niveleve më të ulëta të fertilitetit tek gratë dhe burrat. Disa kërkime të tjera konstatojnë gjithashtu se ndotja e ajrit mund të jetë gjithashtu një nga arsyet kryesore të abortit. Kjo është për shkak se thithja e ajrit të ndotur dihet se është po aq e rrezikshme sa pirja e duhanit gjatë shtatzënisë.

  Këtu janë disa mënyra se si mund të ndikojë në shtatzëninë tuaj:

  Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave

  Ndotja e ajrit krijon rrezik të madh për foshnjat. Ndonjëherë, ju dhe jeta e foshnjës suaj mund të vihet në rrezik të jashtëzakonshëm nëse jeni të ekspozuar rregullisht ndaj tymit pasiv. Cilësia e keqe e ajrit gjithashtu kontribuon në sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave tek foshnjat.

  Lindja nën peshë

  Gjatë shtatzënive normale, lindja bëhet në 38 deri në 40 javë me peshën e foshnjës rreth gjashtë deri në nëntë kilogramë. Nëse në një shtatzëni, pesha e foshnjës është më pak se pesë kilogramë, fëmija konsiderohet të jetë i dobët dhe nën peshë. Një lindje nën peshë mund të ndodhë për një sërë arsyesh. Megjithatë, ekspozimi ndaj cilësisë së dobët të ajrit gjatë shtatzënisë konsiderohet të jetë një arsye kryesore.

  Zhvillimi i autizmit

  Gratë shtatzëna, kur ekspozohen ndaj ndotjes së tepërt të ajrit gjatë periudhës së shtatzënisë, kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të autizmit tek foshnjat e tyre, krahasuar me gratë që thithin ajër më të pastër. Disa studiues thonë se ndotja e ajrit përmban një numër të madh të ndotësve, të cilët mund të ndërpresin zhvillimin e trurit të foshnjës.

  Lindja e parakohshme

  Fëmijët e lindur para kohe shpesh kanë rrezik të zhvillojnë paaftësi fizike të përhershme dhe çrregullime neurologjike. Megjithëse lindja e parakohshme mund t’i ndodhë çdo gruaje për shumë arsye, ne duhet të përpiqemi të shmangim ndotjen e ajrit.

  Çdo gjë që një nënë e ardhshme konsumon, pi dhe thith, shkon drejtpërdrejt tek fetusi i saj. Është shumë e rëndësishme të kontrolloni cilësinë e ajrit përpara se të dilni nga shtëpia. Mund të ndihmojë për të kufizuar ose shmangur kohën kur ndotja është në kulmin e saj. Zakonisht në mëngjes, nivelet e ozonit priren të jenë më të ulëta. Nëse ndotja e ajrit është e tmerrshme, është gjithmonë e sigurt të jesh brenda.

  Këto janë disa këshilla për të reduktuar rreziqet e ndotjes së ajrit:

  Bimë të brendshme

  Shumë bimë të brendshme ofrojnë oksigjen dhe kanë aftësinë për të filtruar ajrin e brendshëm. Ato ju ndihmojnë ju dhe foshnjën tuaj në thithjen e ajrit të pastër duke hequr komponimet e rrezikshme nga atmosfera dhe duke zëvendësuar dioksidin e karbonit me oksigjen.

  Përdorimi i një pastruesi ajri

  Pastruesit e ajrit funksionojnë si një zgjidhje për të parandaluar ndotjen e ajrit të brendshëm. Këta pastrues largojnë çdo gjë të ndotur, nga tymi te pluhuri dhe mikrobet nga ajri i brendshëm. Kjo ju ndihmon ju dhe fëmijën tuaj të rriteni në një mjedis të shëndetshëm. Qëndrimi në ambiente të mbyllura dhe thithja e cilësisë më të mirë të ajrit që në fillim mund të sigurojë përfitime afatgjata për ju dhe fëmijën tuaj.

  Përdorimi i produkteve natyrale

  Ka shumë produkte pastrimi shtëpiake që përmbajnë kimikate të dëmshme. Prandaj, për të krijuar një mjedis të shëndetshëm, mund të përdorni pastrues natyralë shtëpiake si uthulla për të pastruar sipërfaqet, një oxhak elektrik gjatë gatimit dhe një detektor të monoksidit të karbonit. Ju gjithashtu mund të shmangni hyrjen në një dhomë të sapolyer ose në një dhomë ku ka njerëz që pinë duhan. Kjo është për shkak se thithja e timit të duhanit është po aq e rrezikshme.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2023. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!