×
 • Mjekësi
 • Mjekësi

  Si dallohet gripi nga e ftohura?

  Reporteri
  25 Nëntor 2023 | 15:56

  Gripi dhe e ftohura janë dy sëmundje të ndryshme. E ftohura është relativisht më pak e dëmshme dhe kalon vetë brenda disa ditëve, edhe pse ndonjëherë mund të ketë komplikime, nga të cilat më i shpeshtë është infeksioni i veshit.

  Gripi është një sëmundje më serioze, e cila gjithashtu mund të shkaktojë komplikime, siç është rasti i pneumonisë por mund të shpie edhe deri te vdekja. Për ndryshim nga gripi, simptomat e ftohjes janë më shumë rezultat i përgjigjes imunitare ndaj infeksionit sesa dëmtim i indeve të shkaktuara nga vetë virusi.

  Megjithatë, simptomat e gripit dhe të ftohjes shpeshherë ngatërrohen dhe dallimi mes tyre duhet të vihet re, kështu që monitorimi i hollësishëm i simptomave mund të lehtësojë diagnostifikimin e saktë të sëmundjes.

  Edhe pse jo-specifike, simptomat më të shpeshta të sëmundjes janë temperaturë e lartë dhe kollë, veçanërisht tek personat më të rinj se 60 vjeç, ndërsa në rastin e ftohjes, kollitja është e një forme më të lehtë (në 50% të rasteve mungon), rrallë vërehet që temperatura të jetë e theksuar, ndërsa në përgjithësi dominojnë simptomat e lidhura me mukozën e traktit respirator të sipërm, hundës dhe fytit.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!