×
 • Mjekësi
 • Mjekësi

  Sistemi i ri i AI mund të diagnostikojë autizmin herët

  Reporteri
  23 Nëntor 2023 | 20:40

  Një sistem i sapozhvilluar i Inteligjencës Artificiale që analizon MRI-të e specializuara të trurit ka diagnostikuar me saktësi fëmijët e moshës 24 deri në 48 muaj me autizëm me një shkallë saktësie prej 98.5%.

  Rezultatet do të prezantohen javën e ardhshme në takimin vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut.

  Studimi u zhvillua nga studiues nga Universiteti Louisville në Kentaki, SHBA.

  Sistemi i AI përfshin nxjerrjen e imazheve të indit të trurit nga skanimet MRI dhe nxjerrjen e shënuesve të imazhit që tregojnë nivelin e lidhjes midis rajoneve të trurit. Një algoritëm i mësimit të makinerive, i trajnuar për të dalluar zonat e devijimit për të diagnostikuar nëse dikush është autik apo neurotipik, krahason modelet e shënuesve në trurin e fëmijëve me autizëm me ato të trurit në zhvillim normal.

  Studiuesit aplikuan metodologjinë e tyre në skanimet MRI të 226 fëmijëve të moshës 24 deri në 48 muaj, nga të cilët 126 fëmijë kanë autizëm dhe 100 fëmijë po zhvillohen normalisht. Sistemi tregoi saktësi 98.5% në identifikimin e fëmijëve me autizëm.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!