×
 • Prospect
 • Prospect

  Kosovës

  Reporteri
  11 Prill 2024 | 7:30

  Poezi nga Asdreni

  Kosovë, o vend’ i famshëm i trimnis,
  Kosovë, o lule e bukur e Shqipnis!
  Ti bjeshkat plot vjollca rreth i ke,
  …Si vashë e virgjen: nuse sikur je;
  Dhe malet me bor
  Mi krye i ke kunor!

  Kosovë, o atdhe i lavduem i burrnis
  Ti ke pas kjen mbretnesha e Rumelis!
  Nalt mbaje kryet t’and si gjithmon
  Difto-u e zonja; koha sot e don
  Ti t’çohesh përseri
  N’luftë t’mbarë për liri!

  Se teje të madhe shpresë ushqen Shqipnija
  Me burra ti q’i len, t’gjatë si selvija,
  Sakola mali, shoq në bot’ që s’ kanë
  Si luaj e si dragoj plot forcë që janë,
  Që e derdhin gjakun prrue
  Atdheun për m’e shpëtue!

  Ke bij që s’kanë drojë asnjë pikë
  As syni far’ u tutet, s’dinë as frikë
  Anmikut kur i sulen me rrebtsi
  Si breshni mi te hidhen me duhi.

  Gra e vasha ke, si zana sy-mëdha
  Trimnesha qi Shqipnija din m’i ba
  Qi rrokin armët në luftë me gas tuj shkue
  Ja se me mund, ja se me dekun tuj luftue!
  Për nder të shtëpis s’vet;
  E falin shpirt e jet!

  Kosovë, o trimneshë, lule e rrallë
  Detyrën tin’ e ke me dal sot n’ballë
  Se mbrrini koha, tokën për m’e mprue
  Anmiqt e motçëm jashtë me i dëbue
  Se mjaft e kanë robnue
  Dhe n’ zjarm e kanë prue!

  A mund m’e durue pa pra kët zgjedhë
  Që të huejt para syve të t’venë ledhe
  Për me t’rrzue nër kamb’ e për me t’shkel
  Për me t’ba gjithë copë, mirë si ju del
  Dhe duersh mos të lëshojn’
  Prej faqes s’dheut të t’shojn!

  Disa “Serbi e vjetër” duen me i thanë
  “Maqedhoni” do t’ jerë emnin ja lanë!
  Atyne si u pëlqen kufijt i venë
  Shqipnija veç mbas dojes s’tyne me kjenë;
  Mendojnë pa turp kurrfarë
  Se s’ka nji komb Shqiptarë!

  Përpara burra, rrokni hut’ e shpatë
  Prej zis pështonëje Kosovën e ngratë
  At’ nanën t’uej t’lidhun kamb’ e dur
  Q’ anmiqt e kan vorrue me dhe e me gur,
  Me lott qi qan e ankon
  E asnji nuk i ndihmon!

  Shqyptarë mos kujtoni bes’ e fe
  Po nanën ju kujtoni qi u ka le
  Qi ka mbet fill e vetum si gru e ve
  Prej bijet e harrume mi ket dhe!
  Se ansht turp i math për ju
  Të huejt me i u çnderu!

  Sot ora mbrrini, dita e bekueme
  Shqipnin m’e ba në bot’ një vent t’lirueme!
  Kosovës emnin me ja ngref te qilli
  Për çud të botës sa ka me shkëlzy dilli
  Me rrnue një Shqypni
  Si zonjë në lumni.

  Shqyptarë, çoni-u, vllazën ora mbrrini
  Si Geg’ e Toskë nalt flamurin e ngrini!
  Një Manastir, Shkup, Shkodër e Janinë
  Një trup bani-e an’ e mb’anë Shqypninë
  Si ç’trimit mirë i prek
  Me nder n’luftë me dek!

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme
  Prospect
  Prospect
  Prospect
  Prospect

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!