Vice dhe BuzzFeed mendohej të ishin e ardhmja e lajmeve, çfarë ndodhi?

Autor: Jane Martinson Pasi Rupert Murdoch investoi dhjetëra miliona funta në kompaninë e tij të botimeve digjiitale në vitin 2013, Shane Smith, pronar i Vice...

Gruaja që magjepsi Nietzschen, Frojdin dhe Rilken

E lindur në Shën Petersburg, Lou Andreas Salomé (1861-1937) ishte një shkrimtare, mendimtare dhe psikanaliste e cili u shfaq në qarqet intelektuale më të...

Kur Kleopatra ishte gjallë, nuk u përshkrua nga ngjyra e lëkurës

Autor: Kenan Malik, The Guardian Në 1751, polimati i madh amerikan, Benjamin Franklin, shqetësohej për numrin e vogël në “botë të njerëzve të pastër të...

‘Si të bëheni të pamposhtur’ nga perandori romak: Marcus Aurelius

Autor: Tim Brinkhof, BigThink Marcus Aurelius Antoninus ishte perandor i Romës nga viti 161 pas Krishtit...

Filozofi francez i nxit njerëzit të rebelohen – duke bërë miq

Ndërtimi i jetës suaj rreth miqësive të ngushta dhe jo familjes apo romancës është një...

Interneti është makthi i Vrapuesit në Teh, por është një mënyrë për ta frenuar valën e gënjeshtrave

Autor: Peter Pomerantsev, The Guardian Në vitin 1996, John Perry Barlow – ish-tekstshkruesi i grupit Grateful...

Propaganda dhe fjalimi popullor

Autor: George Orwell (pjesë nga libri Ese, ShB Armagedoni, 2022) Përktheu: Granit Zela Kur shqyrton njoftimet publike...

Koha kur Tolstoi nuk ndalej me kritika ndaj Shekspirit

Shkrimtari rus, Leo Tolstoi kishte bërë një kritikë të gjatë dhe të gjithanshme të Shekspirit....

Jeta në Itali gjatë periudhës së Rilindjes

Le të fillojmë me bazat! Kur ishte Rilindja? Rilindja italiane filloi në Itali në fund...

Pse disa prej më të mençurve mund të jenë aq të marrë?

Autor: Sacha Golob Disa vite para se të vdiste i mërguar nga nazizmi, novelisti austriak Robert...

Të shohësh përmes fjalëve

Autor: Michael Erard Po ta kishit rastin ta pyesni Danten se ku e morri idenë e...

Gjeopolitika është për dështakët

Autor: Harold James Koncepti i gjeopolitikës vjen nga përpjekjet e gjermanëve dhe rusëve për të shpjeguar...

Çifti i çuditshëm origjinal, David Hume dhe Adam Smith

Autor: Jesse Normal, Prospect Përktheu: Xhezair Dashi Data e 4 korrikut ka edhe tjera pretendime fame, natyrisht....

Pavarësisht sa të pazakonta, gënjeshtrat që përsëriten bëhen të vërteta

Autor: Tim Brinkoh, Big Think Studimet dëshmojnë që përsëritja e një pretendimi rrit vlerën e vërtetësisë...

Mos qaj për mua, Dostojevski

Autor: Konstantin Akinsha Në një mënyrë përnjëmend staliniste, kultura ruse është duke u përdorur si armë...

Si t’ia thesh këmbën djallit

Autor: Senad Peçanin Përktheu: Xhezair Dashi Së pari, duhet që me armikun tënd të flasësh edhe mu...

Si u ndanë Kamy dhe Sartri rreth çështjes të së qënit i lirë

Autor: Sam Dresser Përktheu: Xhezair Dashi Ishin dyshe e çuditshme. Albert Kamy ishte francez algjerian, një pied-noir*...

Çka nëse?

Autor: Rebecca Onion Çka nëse pikturat e Adolf Hitler do të ishin vlerësuar dhe ai të...

Armiqt tanë janë njerëz, për këtë arsye duam t’i vrasim

Autor: Tage Rai, Behavioral Scientist Në numërimin e fundit, më shumë se 600 mijë myslimanë Rohingya...

Reaksionarët e duan, por muzika ‘country’ ka shpirt progresiv

Autor: Mark Allan Jackson Kur Donald Trump nisi udhëtimin e parë ndërkombëtar presidencial të tij në...

Nëse artin e vjedhur nga nazistët e rikthejmë, duhet kthyer edhe atë të vjedhur nga perandoritë

Autor: Erin Thompson A duhet që veprat e artit të vjedhura nga nazistët t’u kthehen familjeve...

Demokracisë i duhet mirësjellja

Autor: Steven Bullock Shumë kohë para drojave aktuale për mosqytetari në jetën publike – para anktheve...

Një aleancë e pashenjtë

Autor: Suzzane Schneider Liderët autoritarë që e luajnë letrën fetare nuk janë vetëm hipokritë. Ka diçka...

Si e zhbëri Hitleri demokracinë gjermane

Autor: Christopher R. Browning, The Atlantic Mënyra se si nazistët përdorën “politikat e ligjshmërisë” për të...

Popullizmi, përgjigja joliberale demokratike ndaj liberalizmit jodemokratik

Autor: Cas Mudde Popullizmi u ngrit në mesin e shekullit të 19’të në Rusi dhe Shtete...

Propaganda politike, si të njihet për t’i rezistuar

Autor: Liberties Nëse shohim çështjet më të mëdha dhe fushatat politike të viteve të fundit –...

Slavo Kukiç: Nxitja boshnjako-hercegovinase për zgjerimin e ideologjisë së fashizmit

Autor: Slavo Kukiç, Fondacioni Heinrich Böll, Sarajevë Përktheu: Xhezair Dashi Fashizmi është prodhim i gjysmës së parë...

Schopenhauer, mbi leximin dhe librat

Përktheu: Xhezair Dashi Kur lexojmë, dikush tjetër mendon për ne: ne vetëm se përsërisim proceset e...