×
 • Prospect
 • Prospect

  Poezia madhështore për Kosovën

  Autor:Ismail Kadare
  13 Shkurt 2024 | 20:57

  Një nga vjershat e rralla të Kadaresë ku përmendet Kosova. Përgjithësisht tema e Kosovës në atë kohë, konsiderohej tabu në letërsi.

  E hidhur vjeshtë e këtij viti
  Kosovën gjeti nën terror.
  Korba të zez mbi të ia mbërritën,
  Hetues, gjykatës e prokurorë.

  Me dhjetë vjet burg, me tetë, me shtatë,
  Me dymbëdhjetë dënojnë diku.
  Kështu mes jush shekullin ndani,
  Dhe mijëvjeçarin ndani ju.

  Kështu e prekni historinë,
  Mbi supe e mbartni ju sërish.
  Prangat në shkollë që i mësonit
  Në duar ndjetë befasisht.

  Dhe patë se koha e mesjetës
  S’qe larg dhe veç në libra s’qe,
  Dhe u kthye nata e Prishtinës
  Në natë Shën Bartolemeu.

  U ngritët ju viganë, fisnikë
  Me korrektesë e madhështi.
  Ngaqë kërkuat Republikë,
  U shtypët si në monarki.

  Por koha kurrë s’vjen përgjysmë,
  Natë e masakrës vetëm s’mbërrin,
  Se pas Dushanit car të frikshëm
  Rrufeshëm Skënderbeu arrin.

  S’kish dëshmitarë, TV nuk pati
  Zinxhiri i tankut kur ju griu,
  Por retë e globit veg ju panë,
  Ndërgjegje e botës te ju mbërriu.

  Kështu në vorbull të epokës
  U ngritët ju si monument,
  Ju që e prekët historinë,
  Dhe n’histori u kthyet vetë.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme
  Prospect

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!