×
 • Lajme
 • Rajon

  Kë do të shtyjë Vuçiq për nënshkrimin e marrëveshjes për Kosovën në vend të tij?

  Reporteri
  26 Janar 2023 | 8:44

  Nënshkrimi i ndonjë dokumenti me Kosovën, nuk është gjë popullore dhe në vitin 2013 Aleksandar Vuçiq e ka shmangur me mjeshtëri një situatë të tillë, duke ia lënë nënshkrimin e Marrëveshjes së Brukselit kryeministrit të atëhershëm Ivica Daçiq.

  Duke pasur parasysh se tani po punohet në mënyrë serioze për arritjen e marrëveshjes për propozimin franko-gjerman për Kosovën, shtrohet pyetja se cili nga zyrtarët shtetërorë mund t’i vendoste inicialet asaj marrëveshjeje.

  Ka kaluar një dekadë nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Brukselit, e cila ndryshoi ndjeshëm situatën në Kosovë. Policia dhe gjyqësori serb u integruan në sistemin e Kosovës dhe institucionet paralele u shfuqizuan.

  Në negociatat me Kosovë si politikani më i fuqishëm në Serbi ka marrë pjesë edhe Aleksandar Vuçiq, zëvendëskryeministër i parë në atë kohë, por nënshkrimi i tij nuk është gjetur në marrëveshjen e lartpërmendur. Atë dokument e ka nënshkruar kryeministri i atëhershëm Ivica Daçiq.

  Nisur nga deklaratat e fundit të presidentit aktual dhe kreut të ekipit negociator, Aleksandar Vuçiq, nuk përjashtohet që të arrihet një marrëveshje për propozimin franko-gjerman për Kosovën. Në atë rast, siç ishte paralajmëruar edhe më herët, do të nënshkruhet “marrëveshja bazë ndërmjet Serbisë dhe Kosovës”, e cila ndër të tjera parasheh anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare, gjegjësisht në OKB.

  Shtrohet pyetja se cili nga anëtarët e kryesisë shtetërore do të mund të firmoste atë dokument dhe nëse Vuçiq do të arrijë ta shmangë edhe këtë herë.

  Sllobodan Orloviq, profesor i së drejtës kushtetuese në Fakultetin Juridik në Novi Sad, thotë për Nova.rs se sipas Konventës së Vjenës, marrëveshje të këtij lloji mund të nënshkruhen nga presidenti, kryeministri dhe ministri i punëve të jashtme. Kjo do të thotë se në atë dokument mund të gjendet edhe nënshkrimi i Vuçiqit.

  Orloviq, megjithatë, thekson se sipas Kushtetutës, askush nuk mund ta nënshkruajë atë, përveç se “mund t’i ofrohet Parlamentit të Serbisë dhe më pas të konfirmohet nga votuesit”.

  “Ajo marrëveshje nuk do të ishte në përputhje me Kushtetutën e Serbisë dhe të gjitha organet shtetërore duhet të punojnë në përputhje me dispozitat e Kushtetutës”, thotë bashkëbiseduesi i Nova.rs.

  Ai shton se edhe Marrëveshja e Brukselit ka qenë kundër Kushtetutës, por që asnjëherë nuk është ratifikuar nga Kuvendi.

  “Është nënshkruar nga Ivica Daçiq dhe më pas Kuvendi e ka marrë parasysh. Nuk e ratifikoi kurrë. Ka një procedurë ratifikimi për marrëveshjet ndërkombëtare dhe Marrëveshja e Brukselit ka hyrë në fuqi. Në bazë të tij u miratuan dekrete, por nuk u ratifikua asnjëherë, pra nuk u bë zyrtarisht pjesë e rendit tonë juridik”, thekson Orlović.

  Politologu Boban Stojanoviq thotë për “Nova” se Aleksandar Vuçiq nuk do ta iniciojë marrëveshjen me Kosovën, nëse ka marrëveshje për propozimin franko-gjerman, pa marrë parasysh se ai ka qenë negociatori kryesor në negociatat e Brukselit për shumë vite.

  “Mendoj se ai është një njeri që duhet të shënohet në histori, por duke pasur parasysh se është djegur dhe nëse detyrohet ta pranojë atë dokument pavarësisht qëndrimit të qytetarëve, nuk do t’ia lejojë vetes ta vendosë atë nënshkrim. .” Mendoj se gjëja më pak e rëndësishme është se kush do ta bëjë këtë zyrtarisht. Këtë mund ta bëjë personi XY, por mendoj se publiku dhe historia do ta dinë se vendimin e ka marrë Aleksandar Vuçiq. Herë pas here themi se Daçiq e ka nënshkruar Marrëveshjen e Brukselit, por të gjithë e dimë se SNS dhe Vuçiqi janë më të përgjegjshmit”, thekson Stojanoviq.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!