×
 • Mjekësi
 • Mjekësi

  Përdorimi i kufjeve mund të ndihmojë në rritjen e baktereve në veshë

  Reporteri
  14 Nëntor 2023 | 17:21

  Mbyllja e hyrjes në veshët tuaj mund të rrisë numrin e insekteve.

  Veshët tanë janë të errët, të lagësht dhe plot me vajra dhe lëkurë të vdekur, një bufe joshëse për shumë baktere. Mbyllja e hyrjes me kufje vetëm mund ta bëjë atë mjedis më tërheqës për këto mikrobe.

  Në të vërtetë, një studim i vitit 2008 në Universitetin Manipal në Indi zbuloi se përdorimi i shpeshtë i kufjeve rriti popullatën e baktereve në vesh, kryesisht shtame të ndryshme të stafilokokut, një bakter i zakonshëm i lëkurës. Dhe në vitin 1992, një studim në Institutin e Kërkimeve Mjekësore të Marinës në Bethesda, Maryland në SHBA, zbuloi se lloji i kufjeve që përdoret nga linjat ajrore kishte 11 herë më shumë baktere pasi ishin mbajtur për vetëm një orë.

  Sado e rëndë që tingëllon kjo, nuk është domosdoshmërisht shkas për shqetësim. Kufjet në studimin e dytë ishin sterilizuar përpara përdorimit, kështu që pati një popullatë bakteriale fillestare shumë të ulët dhe ajo rritje 11-fishe nuk u pasqyrua në këtë rast. Gjithashtu, kjo rritje ishte shumë e shpejtë për t’u llogaritur nga ritmet e riprodhimit të baktereve. Autorët e studimit pranojnë se shumica e baktereve duhet të kenë qenë tashmë të pranishme në shtresat më të thella të lëkurës dhe të futura në gjëndrat dhjamore që prodhojnë dyllin e veshit. Kushtet e errëta të ngrohta ndërsa mbanin kufje thjesht i inkurajuan ata të dilnin e të luanin.

  Për më tepër, nuk ka asnjë provë që këto baktere shkaktojnë ndonjë dëm. Një studim i vitit 2002 i punonjësve të call center-ave në Malajzi nuk gjeti asnjë lidhje midis përdorimit të kufjeve dhe infeksioneve të veshit.

  Mikrobet që shumohen në veshin tonë ndërsa dëgjojmë muzikë dhe podkaste, janë ato që jetojnë normalisht aty dhe veshi ynë është i pajisur mirë për t’i përballuar ato. Disa studime kanë sugjeruar se vendosja dhe heqja e vazhdueshme e kufjeve ose tapave të veshit mund të rrisë rrezikun e abrazioneve të lëkurës që lejojnë bakteret e dëmshme të futen dhe të shkaktojnë infeksione, por nuk ka akoma prova të forta për këtë.

  Burimi: Science Focus

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!