×
 • Mjekësi
 • Mjekësi

  Si ndikon gjumi në parandalimin e demencës? Çfarë zbuloi studimi i ri

  Reporteri
  06 Nëntor 2023 | 19:56

  Një ulje prej vetëm 1% e sasisë së gjumit të thellë në pleqëri lidhet me një rritje prej 27% të rrezikut të zhvillimit të demencës. Një studim i ri, i publikuar në “JAMA Neurology” konfirmon lidhjen midis gjumit dhe shëndetit të trurit , dhe hap rrugë të reja për parandalimin e rënies njohëse përmes një përmirësimi të stilit të jetesës. Studimi fokusohet në gjumin e thellë ose të ngadaltë, i cili fiziologjikisht zvogëlohet me moshën.

  Studimet shkencore kanë treguar se gjumi i thellë është thelbësor për konsolidimin e kujtimeve dhe për nxitjen e rrjedhjes së CSF (lëngu që rrethon sistemin nervor qendror) në tru. Ky qarkullim lejon heqjen e mbetjeve, akumulimi i të cilave mund të jetë i dëmshëm për trurin, siç është proteina beta amiloid.

  Shkencëtarët nga Shkolla e Shkencave Psikologjike Monash dhe Instituti Turner për trurin dhe shëndetin mendor në Melburn, Australi, ndoqën 346 pjesëmarrës mbi 60 vjeç. Gjumi i tyre u monitorua në dy raste, midis viteve 1995 dhe 1998 dhe midis 2001 dhe 2003, mesatarisht 5 vjet diferencë.

  Pjesëmarrësit u ndoqën deri në vitin 2018. Midis monitorimit të parë dhe të dytë të gjumit, ndërsa vullnetarët plaken, niveli i përgjithshëm i gjumit të thellë u ul. Për më tepër, 52 persona u diagnostikuan me forma të demencës. Edhe pas marrjes parasysh të faktorëve të tjerë të mundshëm të rrezikut si mosha, seksi, gjenetika, zakonet e pirjes së duhanit ose përdorimi i ilaçeve, çdo pikë përqindje më pak gjumë i thellë në vit u shoqërua me një rritje prej 27% të incidencës së demencës.

  Marrëdhënia midis gjumit dhe demencës nuk vazhdon në një drejtim. Në pjesëmarrësit që kishin faktorë rreziku gjenetikë për sëmundjen e Alzheimerit, rënia e gjumit të thellë u përshpejtua. Studimet e mëparshme kishin treguar vërtet se gjumi i shqetësuar duket të jetë një nga simptomat e hershme të sëmundjes Alzheimer, sepse proceset neurodegjenerative mund të komprometojnë rregullimin e ritmeve klasike të pushimit.

  Në çdo rast, studimi hedh dritë mbi një faktor parandalues ​​të demencës që është të paktën pjesërisht i modifikueshëm.

  Shpërndaje:
  Të ngjashme
  Të ngjashme

  © Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Linku i lajmit u kopjua!