×
Opinione

Ushtria gjermane do të vazhdojë prezencën në Kosovë dhe Bosnje edhe në të ardhmen

Autor:Michael Bootcampf
06 Qershor 2024 | 11:19

Për 25 vjet, forcat ushtarake gjermane janë të vendosura në Kosovë; me gjithë përmirësimin e saj, situata atje mbetet e paqëndrueshme. Prandaj, ka të ngjarë që vendosja e ushtarëve gjermanë jashtë shtetit të vazhdojë.

Dislokimet jashtë shtetit – Ushtria gjermane do të vazhdojë praninë në Kosovë dhe Bosnje në të ardhmen.

Parlamenti gjerman mbështet me shumicë dërrmuese zgjatjen e dy misioneve të tjera të Bundeswehr-it në Ballkan. Përveç koalicionit semaforik, CDU dhe CSU shprehën favorin e tyre për misionin e KFOR-it në Kosovë gjatë debatit fillestar.

Florian Hahn, zëdhënësi politik i mbrojtjes për partinë e Bashkimit, shpjegoi, “Ne kemi nevojë për një KFOR efektiv për të ulur konfliktin e vazhdueshëm dhe përshkallëzimin e mundshëm në Kosovën veriore dhe kufirin serb2.

Mbështetja për përfshirjen e Gjermanisë në misionin e BE-së Eufor Althea në Bosnje dhe Hercegovinë është miratuar edhe nga partia AfD.

Qeveria federale po garanton zgjatjen e të dy mandateve, të vendosura për t’u votuar në seancën e ardhshme të Bundestagut. Ruajtja e paqes në këtë rajon, afër Gjermanisë, është një synim i vlefshëm sipas Sekretares së Shtetit të Mbrojtjes, Siemtje Miller.

Bundeswehr në Kosovë për një çerek shekulli

Detyra më e gjatë jashtë shtetit për Bundeswehr-in është misioni i NATO-s në Kosovë, që zgjat mbi 25 vjet.

Një maksimum prej 400 forcash gjermane do t’i bashkohen forcës ndërkombëtare në ruajtjen e rendit civil të paqes dhe sigurisë publike në vend. Megjithatë, Kosova kohët e fundit ka hasur në mosmarrëveshje me Serbinë fqinje.

Misioni i BE-së Eufor Althea ka Bundeswehr që kontribuon deri në 50 ushtarë, me objektivin për të siguruar ekzekutimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit, e nënshkruar për t’i dhënë fund Luftës së Bosnjës në vitin 1995. Pavarësisht ndërprerjes së armiqësive, Bosnja dhe Hercegovina ende konsiderohet si një e mundshme pikë e nxehtë për përplasjet e ardhshme.

Ky opinion u shkrua nga Michael Bootcampf për ASBZeitung. Përktheu Reporteri.net.

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!