BE-ja ka një plan për të ulur vdekjet nga aksidentet rrugore

Bashkimi Evropian ka vendosur një objektiv që të mos ketë vdekje nga trafiku rrugor deri në vitin 2050. Qytetet kryesore evropiane kanë filluar të zvogëlojnë kufijtë e tyre të shpejtësisë si pjesë e kësaj përpjekjeje. Parisi është vendi i fundit që ka vendosur kufirin në të gjithë qytetin prej 30 km /orë.


Qyteti spanjoll Bilbao ishte i pari që miratoi politikën në 2018 dhe kryeqyteti i Belgjikës, Brukseli ndërmori të njëjtin hap në janar 2021. Dhe qyteti skocez Glasgow ka propozuar një plan kufizimi shpejtësie prej 32 km/orë në shumicën e rrugëve. Përpjekjet shënojnë një hap tjetër të zhvendosjes së qyteteve evropiane drejt një modeli ku njerëzit duhet të jenë në gjendje të lëvizin brenda qytetit dhe pa makina.

Reklamë

Është gjithashtu një përpjekje për t’i bërë rrugët më të sigurta për këmbësorët, duke zvogëluar gjithashtu emetimet e karbonit. Ky propozim për kufizimin e shpejtësisë është pjesë e synimit të Vision Zero – një kornizë për hartimin e sigurisë rrugore të qytetit në mënyrë që asnjë person të mos vritet ose të lëndohet rëndë në incidente.

Të paktën 65 qytete në botë kanë miratuar politika të Vizionit Zero si hartimi i rrugëve më të sigurta që inkurajojnë drejtuesit të ngadalësojnë shpejtësinë dhe zbatimi i kufijve të shpejtësisë në mënyrë adekuate. Glasgow tashmë ka krijuar 82 zona ku kufiri i shpejtësisë është 32 km/orë. Që nga krijimi i zonave në 2016, përplasjet midis makinave dhe këmbësorëve kanë rënë me 31%, sipas autoriteteve.