Gripi i shpendëve po përhapet me shpejtësi në Evropë

Një formë shumë ngjitëse dhe vdekjeprurëse e gripit të shpendëve po përhapet me shpejtësi në Evropë.


Kjo ka vënë në gatishmëri industrinë e pulave pasi nga shpërthimet e mëparshme humbën me dhjetëra miliona zogj, duke u shkaktuar dëme të konsiderueshme ekonomike.

Sëmundja, e quajtur zakonisht gripi i shpendëve, është gjetur në Francë, Holandë, Gjermani, Britani, Belgjikë, Danimarkë, Irlandë, Suedi dhe, për herë të parë këtë javë në Kroaci, Slloveni dhe Poloni, pasi goditi rëndë Rusinë, Kazakistanin dhe Izraelin.

Shumica dërrmuese e rasteve janë në zogj migrues të egër, por shpërthime janë raportuar dhe në ferma, duke çuar në ngordhjen e të paktën 1.6 milion pulave dhe rosave deri tani në rajon.

Në Holandë, eksportuesi më i madh i mishit të pulës dhe vezëve në Evropë, gati 500,000 pula ngordhën ose u asgjesuan për shkak të virusit këtë vjeshtë dhe mbi 900,000 pula ngordhën në një fermë të vetme në Poloni këtë javë, thanë ministritë e vendeve.

Në Rusi, numri i pulave të ngordhura arriti në 1.8 milion në fund të tetorit, rreth 1.6 milion prej tyre ishin në një fermë pranë Kazakistanit.

Tensioni kryesor i gjetur këtë vit në Evropë është H5N8, i cili shkatërroi tufat në 2016/17 kur rajoni regjistroi shpërthimin e tij më të madh në shpendë dhe zogj të egër, por kishte edhe raporte të H5N5 dhe H5N1.

Megjithëse rreziku për njerëzit është i ulët, Agjencia Evropiane e Sigurisë Ushqimore EFSA tha këtë javë se evolucioni i virusit duhej të monitorohej nga afër. Dihet që një farë e H5N1 përhapet te njerëzit.

Lojtarët e industrisë së pulave të BE thanë se ishin shumë të shqetësuar për shpërthimin e fundit por tani ishin me përvojë në trajtimin e tyre.

Shpërthimet e gripit të shpendëve si sëmundjet e tjera të kafshëve shpesh i shtyjnë vendet importuese të vendosin kufizime tregtare.

Kjo do të shtojë bllokimet e lidhura me koronavirusin që kërcënojnë të frenojnë shitjet e festave të fundvitit.

Sidoqoftë, qasja e vendeve importuese për të kufizuar kufizimet në rajonet e prekura nga virusi duhet të ndihmojë në zbutjen e ndikimit.

Kina, për shembull, ka pezulluar importet e produkteve të pulave nga katër rajone në Rusi për shkak të gripit të shpendëve, njoftoi të mërkurën agjencia e lajmeve TASS.