Gruaja e ‘El Chapo-s’ mund të përballet me burgim të përjetshëm në ShBA për akuzat me drogë

Gruaja e zotit të drogës, meksikani Joaquin “El Chapo” Guzman, Emma Coronel Aispuro, të enjten u deklarua fajtore në një gjykatë federale të SHBA për të ndihmuar burrin e saj të drejtonte kartelin Sinaloa, akuza këto që mund të çojnë në më shumë se një dekadë në burg.


I veshur me një jumpsuit të gjelbër dhe i veshur me një maskë të bardhë në fytyrë, Coronel u paraqit para gjykatësit të rrethit amerikan, Rudolph Contreras në Washington, DC dhe u deklarua fajtore për tre akuza për komplot për shpërndarjen e ilaçeve të paligjshme, për pastrim parash dhe përfshirje në marrëdhënie financiare me karteli e drogës Sinaloa, raporton Reuters, transmeton Reporteri.net.

Si pjesë e marrëveshjes së saj të fajësisë, ajo gjithashtu pranoi se kishte komplotuar për të ndihmuar burrin e saj të arratisej në 2015 nga Altiplano, një burg me siguri maksimale në Meksikë.

Pa treguar ndonjë emocion të dukshëm dhe fytyrën e saj të mbuluar me një maskë, Coronel tha se ajo i kuptonte akuzat dhe pasojat e pranimit të fajit të saj.

“Gjithçka është e qartë,” i tha ajo gjykatësit.

Coronel mund të përballet me burgim të përjetshëm vetëm për akuzën e shpërndarjes së drogës. Dy akuzat e tjera kundër saj mbajnë afate maksimale të burgimit, përkatësisht 20 vjet dhe 10 vjet.

Sidoqoftë, sipas udhëzimeve të dënimit në ShBA, ajo mund të shikonte një varg prej nëntë vjet deri në pak më shumë se 11 vjet burg, duke supozuar se ajo pranon përgjegjësinë për veprimet e saj, sipas marrëveshjes së saj të fajësisë.

Ish-mbretëresha e bukurisë 31-vjeçare u arrestua në shkurt me akuzat se ajo transmetonte mesazhe për të ndihmuar Guzman të trafikonte drogë nga viti 2012 në fillim të 2014 dhe vazhdoi duke dërguar mesazhe ndërsa e vizitoi atë në një burg meksikan pas arrestimit të tij në shkurt të vitit 2014.

Coronel ka lindur në California dhe ka të dy shtetësi, amerikane dhe atë meksikane.

Guzman, 64 vjeç, u dënua në shkurt 2019 në një gjyq të profilit të lartë në Brooklyn për organizimin e një ndërmarrje të drogës me miliarda dollarë për kartelin Sinaloa.

Ai u dënua me burgim të përjetshëm plus 30 vjet dhe u mbyll në burgun federal Supermax në Firence, Kolorado.

Si pjesë e marrëveshjes së saj të fajësisë, Coronel pranoi se ajo veproi si një ndërmjetëse me kartelin ndërsa Guzman ishte brenda burgut Altiplano të Meksikës, duke dhënë mesazhe para dhe mbrapa.

Në këtë rol, ai i tha asaj se donte të shpëtonte përmes një tuneli nëntokësor dhe i kërkoi asaj të ndihmonte në rregullimin e këtyre planeve me djemtë e tij dhe anëtarët e tjerë të kartelit.

Ajo më vonë u takua me dikë të njohur si “Cleto”, i cili i dorëzoi asaj më shumë se 1 milion dollarë në cash, disa prej të cilave i përdori për të paguar zyrtarët e burgut.

Coronel gjithashtu u takua me personin e dytë të quajtur Lazaro, dhe ajo e pagoi atë për të blerë tokë afër burgut ku mund të ndërtohej një tunel.

Ajo e mbajti burrin e saj në hap me të gjitha zhvillimet ndërsa u ndërtua tuneli, dhe i dha burrit të saj një orë me GPS, të cilën ai më pas e përdori për të ndihmuar njerëzit që ndërtonin tunelin nga qelia e tij.

Si kusht i deklarimit të saj të enjten, pasuritë e Coronel do t’i nënshtrohen konfiskimit dhe asaj do t’i kërkohet të paraqesë në çdo intervistë të zbatimit të ligjit “në lidhje me të gjitha pasuritë brenda zotërimit të saj”, thotë marrëveshja, duke shtuar se ajo duhet “të bashkëpunojë plotësisht në sigurimin e çdo informacion dhe dokumentacion financiar “.

Gjykatësi caktoi një datë të dënimit, paraprakisht më 15 shtator.