Lajm i mirë për të rinjtë në Zvicër: S’do të paguajnë më borxhet e prindërve

Sipas sistemit aktual, kur rinjtë arrijnë moshën 18 vjeç, ata duhet të paguajnë çdo pronë të sigurimit shëndetësor që nuk u paguan në emër të tyre nga prindërit e tyre kur ishin fëmijë.


Kohët e fundit, 174 anëtarë të parlamentit votuan për të ndaluar këtë praktikë. Vetëm dy votuan kundër.

Disa banorë të rinj zviceranë marrin barrën e borxheve të prindërve kur ata mbushin 18 vjeç për shkak të primeve të papaguara të sigurimit shëndetësor të fëmijërisë.

Në vitin 2017, qeveria zgjodhi të mos veprojë për këtë çështje pjesërisht për shkak të rritjes së çmimit të premive të papaguara, të cilat arritën në 347 milionë franga në vitin 2017, transmeton express.

Zvicra ka një problem me borxhet e papaguara. Agjencia për mbledhjen e borxheve Intrum zbuloi se 54% e njerëzve nuk kishin paguar të gjitha faturat me kohë gjatë 12 muajve të fundit.

Një studim tjetër nga Comparis zbuloi se një në katër banorë kanë mbledhës të borxhit pas tyre. Mes atyre nën 36 vjeç, gati gjysma kanë një borxh të papaguar. Taksat e papaguara (35%) dhe premitë e papaguara të sigurimit shëndetësor (32%), janë borxhet më të zakonshme të papaguara