Në Holandë qytetarëve u mundësohet të vetëtestohen

Sot, pajisjet e para të vetë-testit të koronavirusit mund të blihen nga barnatore holandeze. Testet zgjasin vetëm 15 minuta për të dhënë një rezultat dhe janë më pak bezdisëse sesa testet tradicionale PCR.


Testet mund të blihen në disa barnatore të selektuara në Holandë. Deri në fund të prillit, ato pritet të dalin në shitje edhe në supermarkete dhe tregje të tjera.

Si mund ta bëni testin vet?

Testi që bëhet vetë nuk kërkon që ju të ngjisni shtupën e pambukut deri në hundë. Në vend të kësaj, ju futni shtupën në fillim të zgavrës tuaj të hundës për 15 sekonda, duke u shtrembëruar rreth katër herë.

Pastaj merrni shtupën e pambukut dhe e futni atë në një provë të lëngshme, duke e kthyer shtupën dhe lëngun me kokë poshtë derisa tamponi të thithë lëngun. Tjetra, hiqni shtupën dhe hidhni lëngun në një pllakë prove dhe prisni jo më shumë se pesëmbëdhjetë minuta, pas kësaj kohe rezultati i testit mund të mos jetë më i vlefshëm.

Çfarë pastaj?

Nëse rezultoni pozitiv, është koha që ju ta merrni maskën dhe të shkoni në qendrën më të afërt të testimit për të bërë testin PCR.

Nëse jeni negativ, atëherë mund të merrni frymë lirshëm, por testi është 84 për qind i sigurte kështu që, për të marrë masa, duhet të mbani distancën dhe t’i pastroni duart.