Nëntë aktivistë të protestës “Çadrës” në Hong Kong shpallen fajtorë

Nëntë aktivistë pro-demokratë janë shpallur fajtorë me akuza për ‘dëm publik’ për përfshirjen e tyre në tubimet masive, të cilat kërkonin autonomi më të madhe nga Kina.


Midis tyre janë tre aktivistë të shquar të cilët janë parë si fytyrat e lëvizjes pro-demokrate të Hong Kongut.

Ata mund të burgosen deri në shtatë vjet për pjesmarrjen e tyre në protestat “Umbrella” (çadra) në 2014.

Mijëra marshuan duke kërkuar të drejtën për Hong Kongun për të zgjedhur udhëheqësin e vet.

Mes të dënuarve edhe përfshijnë “Trio e okupuar”, përbërë nga profesor sociologu Chan Kinman, 59 vjeç, profesor i drejtësisë Benny Tai, 54 vjeç, dhe ministri Baptist Chu Yi-ming, 74 vjeç.

“Pa marrë parasysh se çfarë ndodh sot … ne do të vazhdojmë dhe nuk do të dorëzohemi”, tha Tai para gazetarëve përpara vendimit.

Tai dhe Chan u shpallën fajtorë për komplot për të shkaktuar telashe publike dhe nxitje të trazirave publike, sipas mediave vendase.

Chu u gjet fajtor për komplot për të shkaktuar trazira.

Një turmë e madhe u mblodh jashtë gjykatës të enjten, në mbështetje të nëntë aktivistëve.

Grupet e të drejtave të njeriut e kritikuan vendimin, duke thënë se gjykata po “dërgonte një mesazh të tmerrshëm”.

“Kjo ka të ngjarë që të inkurajojë qeverinë për të ndjekur penalisht më shumë aktivistë paqësorë, duke cënuar më tej shprehjen e lirë në Hong Kong”, tha studiuesi Maya Wang në një deklaratë në BBC.