“Të dhëna të pamjaftueshme”, Rregullatori brazilian refuzon përdorimin e vaksinës ruse kundër COVID-19

Agjencia rregullatore shëndetësore e Brazilit (Anvisa) të hënën kundërshtoi përdorimin e vaksinës Sputnik V të prodhuar nga Rusia duke përmendur të dhëna të pamjaftueshme.


“Për shkak të mungesës së të dhënave të qëndrueshme dhe të besueshme, Bordi i Drejtorëve të Anvisa vendosi unanimisht të mos rekomandojë importimin e vaksinës Ruse Sputnik V”, citohet të jetë thënë në një deklaratë, përcjell Telegrafi.

Anvisa tha se nuk kishte të dhëna të mjaftueshme ose të pamjaftueshme për “kontrollin e cilësisë, sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës” dhe se një mision inspektimi i dërguar në Rusi nuk ishte gjithashtu në gjendje të “identifikonte prodhuesit e inputeve biologjike farmaceutike të përdorura në prodhimin e vaksinës ruse”.

“As nuk u identifikuan kushte prodhimi që tregojnë se produktet prodhohen dhe kontrollohen vazhdimisht”, vazhdoi ajo, duke nënvizuar gjithashtu se ekipit të tij të inspektimit “iu mohua hyrja në mjediset e Gamaleya, instituti që zhvilloi vaksinën”.

“Ne kurrë nuk do të lejojmë që miliona brazilianë të ekspozohen ndaj produkteve pa verifikimin e duhur të cilësisë, sigurisë dhe efikasitetit ose, të paktën, duke pasur parasysh situatën serioze që po kalojmë, se ekziston një raport i favorshëm rrezik-përfitim”, ka thënë presidenti i Anvisa, Antonio Barra Torres.

Ndryshe, Brazili ka regjistruar gati 392,000 vdekje nga COVID-19 që nga fillimi i pandemisë – numri i dytë i vdekjeve në botë pas Shteteve të Bashkuara.

Ndërkohë më shumë se 14.3 milionë njerëz janë prekur nga virusi, sipas një rezultati nga Universiteti Johns Hopkins.