Ushtari i ri amerikan që ishte në Kosovë kur ndodhi 11 shtatori tregon se si u prit lajmi tek kolegët e tij

Ata që janë më të moshuar me siguri mbajnë mend se ku ishin kur SHBA u sulmuan në 11 shtator, shkruan WSAW TV.


I diplomuari në DC Everest Phillip Southworth sapo ishte kthyer në bazën e tij në Kosovë pasi ishte jashtë në një patrullim në këmbë. Siç kujton Southworth, “ishte shumë surreale”.

“Tronditje. Pastaj u bë zemërim”, tha ai.

Atëherë nënoficeri Phillip Southworth ishte vendosur në Kosovë në një mision paqeruajtës me Divizionin 101 të Gardës Kombëtare Ajrore.

“Ne u vumë në gatishmëri të lartë dhe u përgatitëm për çdo aktivitet tjetër të tipit terrorist”, tha Southworth, i cili është Oficer Ekzekutiv i Batalionit të Inxhinierit të Brigadës 173.

Një telefon dhe një televizor në bazë, ai dhe shokët e tij ushtarë shikuan në çadrën e rrëmujës ndërsa zhvilloheshin ngjarjet.

“Kishte shumë pyetje që kishim. Si, si mund të kishte ndodhur kjo? Çfarë mund të kishim bërë për ta parandaluar këtë? ”

Është afërsisht 5 orë e gjysmë me aeroplan nga Kosova në Afganistan. Ata pyesnin veten nëse misioni i tyre paqësor do të kthehej shpejt në luftarak.

“Shumë ushtarë donin të shkonin atje”, tha Southworth. “Por pastaj, me kalimin e ditëve thamë ‘hej, le të bëjmë një hap prapa. Ne nuk jemi gati të shkojmë atje. Ne nuk jemi trajnuar për atë lloj misioni. ’Ne jemi trajnuar për të bërë një mision paqeruajtës në Kosovë. Për të mos luftuar kundër Al-Kaidës dhe talibanëve në Afganistan. “

Para 11 Shtatorit, Southworth kishte dëgjuar vetëm për Al-Kaidën dhe Osama Bin Ladenin nga bombardimet e Qendrës Botërore të Tregtisë 1993.

“Unë u befasova vërtet që ata mund të krijonin diçka kaq të përpunuar dhe të gjerë dhe ta zbatonin atë.”

Ai e gjeti veten në Irak në maj të vitit 2003, dy muaj pasi e pushtoi SHBA. Southworth madje mori kohë për të pozuar duke u ulur në fronin e Saddam Hussein në Bagdad atë dhjetor. Këto ditë ai është një kapiten i vendosur në Wausau. Në 20 vitet që nga ajo ditë e tmerrshme, misioni i Gardës Kombëtare ka evoluar.

“Ne kaluam nga një rezervë strategjike në një rezervë operacionale. Do të thotë, ne jemi njerëzit e parë ose ushtarët e parë që qeveria e Shteteve të Bashkuara thërret nëse detyra aktive nuk mund të përfundojë një mision.”

“Gjithmonë duke qëndruar gati”