Zviceranët votojnë të dielën për ndalimin e mbulesave të fytyrës

“Stop Ekstremizmit” shkruan një tabelë e kuqe një fshat të qetë në periferi të Cyrihut bashkë me një imazh të një gruaje me shami ku ka të mbuluar edhe fytyrën.


Billbordi është pjesë e një fushate nga Partia Popullore Zvicerane (SVP) e ekstremit të djathtë për të ndaluar mbulimin e fytyrave në publik dhe e cila do të votohet në një referendum kombëtar të detyrueshëm të Dielën.

“Reuters” raporton se sondazhet e opinioneve sugjerojnë se shumica e zviceranëve do ta mbështesin atë dhe ndalimi do të bëhet ligj.

“Në Zvicër tradita jonë është që ju të tregoni fytyrën tuaj. Kjo është një shenjë e lirive tona themelore, ”tha Walter Wobmann, një anëtar i parlamentit i SVP dhe kryetar i komitetit të referendumit.

Propozimi nuk e përmend Islamin drejtpërdrejt dhe gjithashtu synon të ndalojë protestuesit e dhunshëm në rrugë dhe huliganët e futbollit që mbajnë maska. Politikanët lokalë, media dhe aktivistët e kanë quajtur atë ndalimin e burkës.

Kjo ndërthur marrëdhëniet e tensionuara të Zvicrës me Islamin pasi qytetarët votuan për të ndaluar ndërtimin e çdo minareje të re në 2009. Dy kantone tashmë kanë ndalime lokale në mbulesat e fytyrës.

Wobmann tha se votimi nuk ishte kundër vetë Islamit, por shtoi, “mbulesa e fytyrës është një simbol për këtë Islam politik ekstrem, i cili është bërë gjithnjë e më i spikatur në Evropë dhe i cili nuk ka vend në Zvicër“.

Franca ndaloi të mbante një vello të plotë të fytyrës në publik në 2011 dhe Danimarka, Austria Hollanda dhe Bullgaria kanë ndalime të plota ose të pjesshme të veshjes së mbulesave të fytyrës në publik.

Askush në Zvicër nuk mban burka dhe vetëm rreth 30 gra mbajnë nikab, vlerëson Universiteti i Lucernit.

Myslimanët përbëjnë 5.2% të popullsisë zvicerane prej 8.6 milion njerëz, me shumicën e rrënjëve të tyre në Turqi, Bosnje dhe Kosovë.