Asnjë kompani kosovare s’ka respiratorë në stok, MSH planifikon ndihmë nga klinikat private

Sekretari i Ministrisë së Shëndetësisë Dr. Naim Bardiqi, ka konfirmuar për Gazetën Shneta se asnjë kompani medicinale nuk ka respiratorë mekanikë në stok.

Bardiqi këtë deklaratë e ka dhënë në një intervistë për Gazetën, të cilën të plotë do të mund ta ndiqni pas pak. Ai ka sqaruar se po presin fondin e Qeverisë.

Anglia, ka vendosur të anulojë të gjitha operacionet rutinë për të paktën tre muaj përgjatë virusit të fundit.
“Po presim fondin 10 milionësh nga Qeveria. Nuk dua të flas për koston e tyre, por jemi informuar se operatorët ekonomik nuk kanë asnjë në stok. Tani shumica e vendeve evropiane e kanë ndaluar eksportin jashtë kufijve të BE-së. Prandaj është një gjendje jo aq e mirë, por jemi optimist se QKUK dhe spitalet e përgjithshme të Kosovës e kanë një sasi të konsiderueshme të tyre. Jemi në fazën e grumbullimit të klinikave private për resurset e tyre qoftë humane apo instrumente”, ka deklaruar Bardiqi.

Sipas një liste zyrtare për sasinë e respiratorëve, në QKUK janë 21 respiratorë rezervë të cilët mund të hyjnë në përdorim të menjëhershëm, ndërsa spitalet rajonale i kanë në dispozicion 22 sosh.